Gdje se mogu zamijeniti kune u eure

Gdje se mogu zamijeniti kune u eure

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kune u eure možete zamijeniti polaganjem novca na račun

Uvođenje eura je mnoge građane zbunilo, pa i dalje sve cijene u eurima preračunavaju u kune, za što je možda krivo i dvojno prikazivanje cijena kojeg recimo na tržnicama i u drugim slobodnim i dogovorenim transakcijama nema. Za povoljnu, dogovorenu konverziju kuna u eure građani imaju vremena do kraja 2023 godine. No, već sada kune u eure možete zamijeniti polaganjem novca na račun i samo prilikom uplate kuna na račun se konverzija obavlja bez naknade.

Inače, kune u eure možete zamijeniti u svim bankama, poštama i Fini, s tim da morate voditi računa da bez naknade možete zamijeniti do 100 papirnatih novčanica ili 100 kovanica, na sve veće iznose i količine novčanica se plaća naknada od 1,5% na sumu koju konvertirate. Od 01.01.2024 godine Fina i pošte neće više pružati usluge konverzije, ali do 31.12 2025. godine, usluge konverzije kovanica iz valute u valutu će pružati HNB, a papirnate novčanice ćete moći mijenjati i dalje, trajno.

HNB je naložila poslovnim bankama promjenu kune u eure bez naknade

Pošto Fina i pošte prestaju pružati usluge, a mnogi građani još čuvaju sve svoje kune koje imaju, Hrvatska narodna banka, HNB je naložila poslovnim bankama promjenu kune u eure bez naknade i u 2024 godini, bez obzira na broj papirnatih novčanica ili kovanica i građani to trebaju znati. To bukvalno znači da će se konverzije iz valute u valutu u poslovnim bankama moći obavljati bez naknade na neograničen broj novčanica ili kovanica i u 2024 godini.

Zamjena kuna i lipa u kovanicama je ograničena na tri godine od uvođenja eura, a zamjena papirnatih novčanica za sada nema ograničenja. HNB će mijenjati kune u eure bez naknade, bez obzira na količine novčanica ili kovanica. Zapravo je i dalje najbezbolniji, najbrži i najlakši način konverzije iz valute u valutu polaganje kunske gotovine na račun i ona će automatski biti konvertirana i to bez naknade, a 31.12.2023. godine prestaje i obveza iskazivanja dvojnih cijena za robe i usluge.

Ne brinite ako još niste promijenili sve svoje kune u eure

Ako vas muči to kako ćete se s eurima snalaziti u 2024 godini ponovimo malo bitne informacije. Dakle 31.12.2023 Fina i poštanski uredi prestaju pružati usluge konverzije, a prestaje i obveza iskazivanja dvojnih cijena roba i usluga, pa će valjda i građani preračunavati cijene u glavi na kune. Ne brinite ako još niste promijenili sve svoje kune u eure, imate vremena još dvije godine, do kraja 2025 obaviti zamjenu u poslovnim bankama ili HNB.

Zapamtite da je Hrvatska narodna banka naložila poslovnim bankama da u navedenom razdoblju trebaju mijenjati kune u eure bez naknade, bez obzira na količinu papirnatih novčanica ili kovanica, a u HNB možete također raditi konverzije bez naknade, s tim da je zamjena kovanica ograničena do 31.12.2025, a konverzija papirnatih novčanica nema ograničenja. I dalje vrijedi da se svaki kunski iznos položen na vaš bankovni račun automatski konvertira u eure i to bez ikakve naknade.


Tagovi: