Gdje napraviti ultrazvuk koljena

Gdje napraviti ultrazvuk koljena

Ultrazvuk koljena se radi na ortopediji

Skoro sve lokomotorne tegobe morate rješavati na ortopediji ili u sustavu fizikalne terapije. Ultrazvuk koljena se radi na ortopediji, u sustavu fizikalne terapije ili u traumatološkoj bolnici u hitnim situacijama i kod ozljeda. U bolničkom sustavu se uglavnom dugo čeka, ali zato mnoge privatne klinike, poliklinike i ambulante to obavljaju puno brže i sam pregled nije preskup. Takozvane sportske ozljede koljena se ne događaju samo sportašima, svakome se takva ozljeda koljena može dogoditi i tada treba napraviti ultrazvuk.

Ako nemate nekih bolnijih senzacija u koljenu ili potkoljenici, nego vam samo krcka u koljenu i to je razlog za ultrazvuk koljena da se vidi jesu li vam oštećene zglobne strukture. Pokretanje koljena omogućava sustav mišića, tetiva i ligamenata i bilo kakva ozljeda, puknuće ili ruptura u tim tkivima može rezultirati bolom u koljenu, a bez ultrazvuka nećete ni znati da je nastala neka unutarnja ozljeda na tim tkivima, niti kolika je šteta nastala i kako je sanirati.

Okokoljenske senzacije i ultrazvuk koljena

Ako je koljeno otečeno, crveno, vruće i prati ga povišena temperatura i ne možete ga ispraviti, možda imate artritis koljena, burzitis ili upalu burze zgloba, giht, tendinititis (degenerativne promjene tetive) ili potkoljenične ciste (Bakerove ciste), ali to tek treba utvrditi ultrazvukom. Sve okokoljenske senzacije i ultrazvuk koljena uključuju i nakupljanje tekućine oko koljena, bilo kakve ozlje koljena i oko koljena, ali i životna dob, jer starenjem se sve više troše i koštane strukture uz druge bolesti.

Zahtjevni i teški fizički poslovi, redovito bavljenje sportom, starenje i pretilost dodatno opterećuju koštani sustav i sami po sebi su dovoljan razlog da zatražite uputnicu i napravite ultrazvuk koljena. Moglo bi se reći da su danas operacije koljena postale rutinske operacije, ali i do kirurga dolazite tek nakon ultrazvučnog pregleda. Bilo kakav problem s koljenima može završiti i invaliditetom s ograničenom sposobnosti kretanja ako se ne liječi na vrijeme, zato ako imate neke od navedenih simptoma zatražite ultrazvučni pregled.

Kada vam je potreban ultrazvuk koljena

Jasno je da i djeca povređuju koljena u igri ili sportovima kojima se bave, ali odrasli uz povrede mogu imati i druge uzroke boli u koljenu. Važno je osvijestiti kada vam je potreban ultrazvuk koljena, kod povrede meniskusa, kod napuknuća mišića, tetiva ili ligamenata, kod izljeva krvi ili zglobne tekućine u zglob koljena, kod različitih krvnih podljeva, kod gnojnih upala koljena, kod razni cista, kod tumora, kod okoštavanja koljenskog zgloba, kod artritičnog koljena i drugih upala.

Ultrazvuk koljena je nužan kod svih vanjski i unutarnjih ozljeda, kod prijeloma kostiju, kod poremećaja venske i arterijske cirkulacije krvi, kod progresivnih degenerativnih bolesti kostiju. Oštećenja od reumatskih i drugih koštanih oboljenja se također utvrđuju ultrazvukom. Pregledi se obavljaju prednjim (ispod i iznad patele) i stražnjim pristupom, a statistike pokazuju da je zglob koljena jedan od najpregledavanijih zglobova u ljudskom tijelu, što je i razumljivo samo po sebi, jer bez njega nema hodanja, a nitko ne želi završiti u invalidskim kolicima.


Tagovi: