Gdje kupiti vinjetu za sloveniju

Zanimljivosti

Gdje kupiti vinjetu za sloveniju

Vinjeta za Sloveniju e-vinjeta

Sjećate se naljepnica koje ste kupovali na određenim hrvatskim benzinskim postajama, ali i u Sloveniji jer bez tih vinjeta naljepnica niste mogli voziti po slovenskim autocestama inače bi bili kažnjeni, pa čak ne biste ni mogli ući na slovenske autoceste. E tih naljepnica više nema već su za slovenske autoceste uvedene e-vinjete. E-vinjete funkcioniraju na digitalan način da kada kupujete e-vinjete vežete je za registarsku oznaku svog automobila i tom vinjetom se možete voziti po cijeloj Sloveniji.

Razlika je u vrsti vozila te periodu za koji vinjetu kupujete, te naravno razlika je u cijeni ovisno gdje je kupujete. E-vinjete su vrlo praktične jer možete vrlo brzo i vrlo jednostavno riješiti se brige oko vinjeta za Sloveniju. Vinjeta za Sloveniju se može nabaviti on line na službenim stranicama dars. si, na drugim internstskim stranicama posrednika, ali i na samim benzinskim postajama gdje ste i prije kupovali vinjete koje su bile naljepnice i koje ste lijepili na svoje vjetrobrane.

Vrste vinjeta za Sloveniju

Vrste vinjeta za Sloveniju se razlikuju ovisno za koji period kupujete vinjete, sedam dana, mjesec dana, šest mjeseci i godišnje e-vinjete. Sve ovisi o vašem boravku u zemlji odredišta bez ozbira da li je to Slovenija ili samo prolazite kroz Sloveniju, kada isplanirate putovanje znat ćete duljinu trajanja e-vinjete koja vam je potrebna.

Cijene se mogu razlikovati ovisno gdje kupujete e-vinjete, naravno ako kupujete od slovenskih autocesta da će cijena biti niža nego ako kupujete od posrednika ili na benzinskim postajama koje imaju opciju kupovine vinjeta za Sloveniju.

Drugi kriterij je vrsta vozila za koje kupujete e-vinjete, te se razlikuju kategorije vozila i dijele se na motocikle kategorije 1, vozila do 1,3 metra visine i mase 3,5 tona maksimalno to je kategorija 2A, te vozila preko 1,3 metra visine do 3,5 tona težine maksimalno, kategorija 2B. Vozila većih težina pripadaju posebnoj kategoriji i za njih vrijede druga pravila, pa čak u nekim periodima i zabrana kretanja autocestama.

Praktičnost vinjeta za Sloveniju

Praktičnost vinjeta za Sloveniju uvođenjem e-vinjeta je više nego očita, nema ljepljenja naljepnica na vjetrobran vozila, nema čekanja naplate cestarina kao u Hrvatskoj gdje nastaju više kilometarske kolone kako bi platili cestarinu. Najvažnije od svega je da e-vinjeta je vezana uz registraciju vozila i nema nadmudrivanja kako je naljepnica zalijepljena i da li se više vozila koristi istom naljepnicom što se prije događalo jer ljudi su vični svačemu se dosjetiti.

Korištenje vinjeta za Sloveniju u obliku e-vinjeta pojednostavnjuje postupak i građanima i tvrtkama. Prije isteka e-vinjete dobit ćete podsjetnik u obliku SMS-a, elektroničke pošte i ta je usluga besplatna. Tvrtke koje imaju veliki broj vozila mogu pojednostavljenim putem riješiti e-vinjete za cijeli vozni park, te voditi jednostavnu evidenciju koja je dostupna online.

Plaćanje e-vinjete možete obaviti po ponudi bilo da ste građanin ili tvrtka, a na maloprodajnom mjestu plaćanja možete obaviti i karticama ili gotovinom. Uvijek tražite potvrdu i račun za kupnju e-vinjete kako biste bili sigurni da ste se uspješno registrirali i pribavili potrebnu vinjetu. Prednost je što e-vinjetu možete prenijeti i na drugog registriranog korisnika ukoliko vama trenutno ne treba, samo istovremeno e-vinjeta ne može biti korištena za oba vozila.

Tagovi: