Što je leasing auta

Što je leasing auta

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Leasing auta, što je i kako funkcionira?

Kada se odlučite na kupnju automobila nudi vam se nekoliko raznih načina plaćanja - plaćanje uz gotovinu, uzimanje automobila na kredit ili leasing. No, postavlja se pitanje što je zapravo leasing auta i što zapravo znači kupiti auto na leasing? Sami izraz leasing dolazi iz engleskog riječnika, riječi "To lease" što se može prevesti kao unajmiti. Ovdje se leasing odnosi na sva osobna te gospodarska vozila, plovila, strojeve te opremu koju krajnji kupac ne želi možda posjedovati.

Danas tako prepoznajemo dvije vrste leasinga, financijski i operativni oblik. Financijski leasing vozila odnosi se na moderan način financiranja koji je usmjeren na kupce koji će po isteku ugovora razmišljati o otkupu vozila. Dok ugovor traje, vozilo će se smatrati imovinom tvrtke na koju će leasing glasiti. Nakon što se podmire sve obveze prema ugovoru, vozilo će u potpunosti prijeći u vlasništvo osobe koja je primatelj leasinga. Operativni leasing je ponešto drugačiji u odnosu na financijski oblik.

Razlikuje se po tome što samo vozilo ne treba biti vidljivo evidentirano u poslovnim knjigama, i korisnik samog leasinga također nije vlasnik vozila. Najamnina koja se otplaćuje za vozilo je zapravo mjesečni trošak i PDV. Leasing auta je najisplativiji način kupnje za sve manje obrtnike te poduzetnike koji će leasing plaćati od prihoda svoje tvrtke. Ukoliko razmatrate kupovati osobno vozilo, tada se ipak preporučuje nenamjenski kredit.

Leasing auta, kako kupiti automobil na leasing?

Ovo je jednostavan primjer kako bi mogli financirati kupnju automobila preko leasinga. Željeni automobil je ovdje objekt leasinga. Prvo je potrebno pronaći automobil koji želimo i možemo financirati putem leasinga. Nakon navedenog, potrebno je pronaći leasing kuću koja je spremna financirati kupnju željenog vozila. Za dobivanje ponude leasing kući potrebno je dostaviti i službenu ponudu koja se dobila od strane trgovca koji nudi automobil.

Ovdje će leasing kuće, ovisno o tome da li se automobil financira od strane fizičke ili pravne osobe zatražiti daljnju dokumentaciju koja će pokazati raspoloživ prihod za pokrivanje troškova leasinga. Na temelju predane i pregledane dokumentacije, leasing kuća procjenjuje kreditnu sposobnost fizičke ili pravne osobe, a ako ona zadovoljava, dobiva se informativna ponuda. Ponekad i sami trgovac s automobilima može u isto vrijeme biti i dobavljač ili i davatelj leasinga.

Nakon odabira ponude radi se službena ponuda, potpisuje se ugovor leasing auta (financiranje i uplata predujma). U slučaju da su leasing kuća kao i trgovac razne pravne osobe, leasing kuća tada kupuje automobil od trgovca, a sami trgovac će prema dogovoru s leasing kućom isporučiti auto. U slučaju da je trgovac isto tako i pružatelj usluga financiranja leasingom, u pravilu odmah po potpisu leasing auta ugovora auto se može koristiti.

Leasing auta, kada je najbolje koristiti leasing?

Često se postavlja putanje kada za financiranje vozila koristiti leasing? Onda kada je on prihvatljiv oblik načina financiranja. Leasing auta se najčešće uzima kada postoji nedostupnost drugih načina financiranja ili kada postoji deblokada obrtnih sredstava. Nedostupnost drugih načina financiranja se odnosi na fizičku osobu koja nema mogućnosti financiranja vozila niti na jedan drugi način. U primjeru, osoba nema dovoljno gotovine za automobil ili nije kreditno sposobna. Ovdje će leasing kuća umjesto osobe kupiti automobil i dati ga u najam osobi. Ovdje se prilikom sklapanja ugovora ne plaća cijelo vozilo, već se ono otplaćuje na mjesečnoj bazi prema prethodno dogovorenim ratama.

Ovisno o samoj vrsti leasinga, nakon što ugovor leasing auta istekne, osoba može i ne mora otkupiti automobil. Deblokada obrtnih sredstava se odnosi na kompanije koje žele financirati svoje investicije putem leasinga. Na ovaj način gotovinska sredstva koja bi se potrošile na investicije mogu se koristiti kao obrtna sredstva. Iako je financiranje leasingom skuplje od gotovinskog financiranja, dodatna obrtna sredstva kao i nova oprema pružaju znatno veću zaradu koja će lako otplatiti troškove koje donosi leasing. Navedeno je svakako puno bolji način za korištenja leasinga jer nudi veći profit.


Tagovi: