Gdje izvire Dunav

Gdje izvire Dunav

Gdje izvire Dunav

Gdje izvire Dunav, lijepi plavi Dunav

Dunav kao rijeka je ime dobila po najpoznatijem bečkom valceru. Ona je najduža rijeka u Europskoj uniji, ali ne i na kontinentu, najduža rijeka u Europi je Volga. Na obalama Dunava leže četiri glavna grada koji počinju sa slovom B, Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd. Dunav je rijeka tekućica koja se nalazi također na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Gdje izvire Dunav je pitanje na koje ćemo odgovoriti, no prije toga bitno je da znamo par činjenica o Dunavu. Dunav obuhvaća najveću površinu kao rijeka u Republici Hrvatskoj. Uz Dunav, imena koja se koriste za ovu rijeku su također Donau, Dunaj, Duna, Danubius. Zbog svoje duljine te zbog svojeg položaja Dunav je bio značajan u prošlosti Europe i zato još danas stoji i povremeno se koristi naziv Danubius kao dio latinske povijesti. Dunav je druga po redu rijeka po duljini u Europi s 2. 857 kilometara vodotoka. Prolazi ili čini granicu u deset navedenih europskih zemalja: Austrija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Moldavija i Ukrajina. Dunav je cijenjena rijeka, i popularna je ne samo među turistima nego i među stanovnicima navedenih zemalja. Gdje izvire Dunav, rijeka koja obogaćuje toliki dio Europe?

Gdje izvire Dunav, od zapada prema istoku

Odgovor na pitanje gdje izvire Dunav je sljedeće, Dunav kao rijeka izvire u području planina u Schwarzwald-u na jugozapadu Njemačke i kreće prema Crnome moru. Na istočnom dijelu Europe nalazi se ušće Dunava koje ide u Crno more. Najveći dio Dunava tj. njegove delte se smjestio u Rumunjskoj, zatim u Hrvatskoj. Vukovar je naš najpoznatiji grad i luka na Dunavu. Dunav u Hrvatsku dolazi iz Mađarske. Važno je naglasiti kako Dunav nije najdulja rijeka u Hrvatskoj ali je najveća. Sava i Drava su najdulje hrvatske rijeke koje su pritoci u Dunavu. Uz pitanje gdje izvire Dunav, postoje i mnoge zanimljivosti vezane uz ovu po mnogima najljepšu rijeku u Europi. Jeste li možda znali da postoji Međunarodni dan Dunava koji se obilježava 29-og lipnja? Na taj dan u svim navedenim zemljama se odvijaju razni događaji koji predstavljaju pravu prirodnu ljepotu i čar ove rijeke, kao i kako je utjecala na razvoj Europe kroz povijest.

Gdje izvire Dunav, zanimljive činjenice

Odgovorili smo na pitanje gdje izvire Dunav, no jeste li možda znali jednu od navedenih činjenica o Dunavu? U Dunav utječe oko 300 pritoka, 30-ak je plovnih a među značajnima su svakako Sava i Drava. Glavne luke na Dunavu su: Izmail koji se nalazi u Ukrajini, Galati i Braila u Rumunjskoj, Ruse u Bugarskoj. Ostale također važne i manje luke su Vukovar, Beograd, Budimpešta, Bratislava, Beč, Linz i Regensburg. Najveći dio Dunava nalazi se u Rumunjskoj, tako da se i delta Dunava upravo nalazi najvećim djelom u Rumunjskoj. Važnost brojnih biljnih i životinjskih vrsta u delti Dunava je prepoznao i sami UNESCO te se rumunjski dio ušća rijeke našao na popisu. Kod nas Dunav u svom srednjem toku uz rijeku Dravu čini park prirode Kopački rit. Dunav i dalje krije potopljene ratne brodove koji znaju pomalo izviriti na površinu kada se spusti razina vode. Potopljeni brodovi su dio povijesti iz Drugoga svjetskog rada i radi se o Crnomorskoj ratnoj floti koja se neuspješno povlačila pred Crvenom armijom 1944 godine. Dunav mijenja svoj oblik, studije su pokazale kako je Dunav danas uži za čak 40% nego je bio u sredini 19-og stoljeća, do promjena dolazi radi ravnanja riječnih tokova i mjera zaštita od poplava kao i gradnji brada. Uz odgovor na pitanje gdje izvire Dunav, za vas smo istražili i zanimljive činjenice vezano za najljepšu rijeku Europe.


Tagovi: