Fromilid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fromilid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Fromilid i za što se koristi?

Klaritromicin je djelatna tvar lijeka Fromilid, što stavlja navedeni lijek u skupinu antibiotika zvanih makrolidi. Njihovo djelovanje je fokusirano na zaustavljanja rasta bakterija koje su zaslužne za razne infekcije u tijelu. Fromilid je lijek koji je namijenjen za zaustavljanje te liječenje infekcija koje se pojavljuju u dišnim organima, na koži ili potkožnom tkivu. Primjenom navedenog lijeka sprječava se širenje infekcija i uklanjaju se bakterije u tijelu. Liječnik može uz navedeni lijek prepisati i ostale lijekove koji su uspješni u borbi protiv infekcija. Što je potrebno znati prije početka uzimanja navedenog lijeka?

Nemojte uzimati navedeni lijek ako: Imate alergiju na glavne te sporedne sastojke lijeka, ako patite od hipokalemije, ako koristite druge lijekove za snižavanje povišenog kolesterola, ako imate probleme sa srcem. Dugotrajno uzimanje navedenog lijeka može uzrokovati porast otpornih bakterija, što znači da se mogu stvoriti superinfekcije mogu naštetiti organizmu. Ukoliko nakon uzimanja lijeka dobijete teški proljev koji je dugotrajan, važno je odmah kontaktirati liječnika kako bi se razmotrila druga terapija.

Fromilid primjena i mjere opreza

Kako se zima Fromilid? Lijek ćete striktno uzimati prema uputama liječnika te ljekarnika, kao i prema uputama o lijeku. Tablete se ne smiju dodatno lomiti ili žvakati prilikom konzumacije, već se gutaju cijele uz čašu vode. Preporučena doza često iznosi 250 ili 500 mg svakih 12 sati. Terapija će trajati od 6 do 14 dana. Doza lijeka kao i trajanje terapije će ovisiti o vrsti infekcije, mjestu gdje se infekcija nalazi, dobi oboljele osobe, zdravstvenom stanju osobe i reakciji tijela na lijek. Posebnu opreznost prilikom liječenja trebaju imati osobe koje pate od oštećenja bubrega.

U slučaju da ste uzeli veću dozu od prepisane, tada možete osjetiti nuspojave poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, smušenosti, glavobolju. Poželjno je obratiti se hitnoj pomoći. U slučaju da ste zaboravili uzeti lijek na vrijeme, tada se doza ne nadoknađuje, već se nastavlja s redovitim uzimanjem dan nakon. Važno je naglasiti kako se liječenje nikada ne smije ukidati svojevoljno, čak i ako se bolje osjećate. Fromilid terapija se mora ispoštovati do kraja kako se ne bi razvile nove komplikacije tijekom liječenja.

Fromilid iskustva i liječenje

Mnogobrojna iskustva govore kako je kratkotrajna terapija navedenim lijekom djelotvorna, te kako se infekcije ne ponavljaju. Da li Fromilid donosi nuspojave? Poput svi lijekova, korištenje navedenog lijeka može uzrokovati nuspojave. U česte nuspojave ubrajamo: Nesanicu, glavobolju, promjene u osjetu okusa, problemi sa želucem, osipi na koži, pojačano znojenje, širenje krvnih žila. Ako primijetite sljedeće nuspojave bitno je odmah zatražiti liječničku pomoć: Težak i dugotrajan proljev sa krvi i sluzi, osip na koži, teško disanje, oticanje lica, žutica, kožne reakcije koje donose pojavu mjehura na tijelu.

Ostale nuspojave su navedene na uputi o lijeku. Fromilid se dobiva na liječnički recept, i on se kupuje u ljekarni. Cijena za pakiranje od 7 x 500 mg iznosi 3,51€. Nakon otvaranja, lijek se mora čuvati što dalje od pogleda te dohvata djece, u originalnom pakiranju na temperaturi do 25 stupnjeva. Tablete su obložene filmom, dolaze u pakiranjima od 250 ili 500 mg, ovalnog su oblika, bikonveksne i blago žuto-smeđe boje. Pakiranja sadrže 7 ili 14 tableta, što znači da se prepisuje kratkotrajna ili duža terapija.


Tagovi: