Francuska zastava

Zanimljivosti

Francuska zastava

Francuska zastava u srednjem vijeku

Francuska zastava se mijenjala tijekom povijesti i prvi podaci vezani za nju datiraju iz srednjeg vijeka, kada se formira većina današnjih država, pa tako i Francuska. U ranom srednjem vijeku službena zastava Francuske bila je zastava Saint Denisa. Zastava je bila crvene boje s dva do pet šiljaka. Ova zastava je izvorno bila kraljevska zastava koja se koristila pod dinastijom Capet, jednom od najstarijih kraljevskih dinastija u Europi. Francuski kraljevi su, prije nego su odlazili u bitke, nosili ovu zastavu kao znak svoje moći i vlasti. Francuska zastava je tijekom srednjeg vijeka ovisila o vladarskoj dinastiji koja je u tom trenutku bila na vlasti. Svaka nova vladarska dinastija je koristila svoj oblik zastave, koja bi tada postala službena zastava Francuske. Jedna od zastava u srednjem vijeku sadržavala je bijeli križ na plavom polju. Također, poznata je i zastava koju je koristila Ivana Orleanska tijekom rata s Engleskom. Ta zastava je sadržavala ljiljane.

Trobojna francuska zastava

Trobojna francuska zastava svoje korijene vuče iz francuske kokarde korištene tijekom poznate revolucije na kraju 18. stoljeća. Boje zastupljene u trobojnoj zastavu su: plava, bijela i crvena. Plava i crvena boja su boje koje predstavljaju glavni grad Francuske Pariz. S obzirom da se u navedenoj revoluciji rađao francuski nacionalizam, navedena je trobojna zastava postala nacionalni simbol. Trobojna francuska zastava je usvojena ustavom iz 1790. godine. Tadašnji dizajn zastave su bile okomite crvene, bijele i plave pruge. Dekretom iz 1794. godine, mijenja se redoslijed pruga, te tada zastava poprima oblik plave, bijele i crvene okomite pruge.

Nakon pada Napoleona i povratkom kraljevske dinastije na vlast, trobojna zastava se mijenja bijelom zastavom, zastavom koju je koristila predrevolucionarna mornarica. Zastava je promijenjena jer kao što je već navedeno trobojna zastava je bila povezana uz nacionalizam, koji kraljevska dinastija nije odobravala. No, ova zamjena nije dugo trajala te je trobojnica vraćena nakon revolucije 1830. godine.

Francuska zastava i njeno korištenje

Francuska zastava predstavlja najznačajnije obilježje Francuske i francuskog naroda. Francuski narod je poznat po svojem patriotizmu i poštovanju prema svojoj nacionalnoj zastavi. S obzirom na navedeno, francuska zastava je izvješena na svim državnim ustanovama većinu vremena. Koristi se i tijekom javnih govora predstavnika vlasti, kao što su predsjednik i premijer. Uz francusku zastavu uglavnom bude izvješena i zastava europske unije, s obzirom na to da je Francuska punopravna članica navedene unije.

Osim u političke svrhe, zastava se koristi i tijekom sportskih događaja. Kada igraju nacionalne timske momčadi, zastava bude izvješena tijekom sviranja nacionalne himne, poznate Marseljeze. S druge strane, kada nastupaju individualni sportaši, zastava bude izvješena onda kada određeni sportaš ili određena sportašica iz Francuske osvoji jedno od prva tri mjesta na pojedinom natjecanju. Zakonom je propisano što se smatra pravilnim korištenjem zastave, a što je zabranjeno raditi sa zastavom. Ako neki građanin neprimjereno koristi zastavu može dobiti određenu kaznu.

Tagovi: