Folikulitis – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Folikulitis - uzrok, simptomi i liječenje

Folikulitis i kako se manifestira

Folikulitis je infekcija folikula dlake koju uzrokuju bakterije, a ponekad je rezultat gljivične infekcije. Svaka dlaka na našem tijelu ima svoj folikul koji je ulegnuće koje se nalazi ispod površine naše kože i on je zadužen za držanje korijena dlaka koje rastu na našem tijelu, bilo da se radi o kosi ili drugim dlakama. Svaki folikul također ima i mišiće koji tu služe kao podizači dlaka.

Folikulitis na prvu izgleda kao mala kvržica crvene boje, dok ponekad može izgledati i kao mali bijeli prištić ili akna koja se pojavljuje oko folikula dlake. Ta se infekcija najčešće pojavljuje na površini kože, no u nekim slučajevima su infekcije moguće i u dubljim slojevima kože. Ta će se infekcija najčešće pojaviti na onim dijelovima tijela gdje su dlake gušće te se radi o područjima kose, brade i nogu. Osim što izgledaju kao prištići, popratni simptomi su svrbež koji je neugodan, a ponekad i bolan, a teške infekcije mogu rezultirati gubitkom dlake i kose.

Folikulitis i najčešći uzroci

Folikulitis može imati niz uzroka. Najčešći uzročnici te infekcije su bakterija Staphylococcus aureus koja se nalazi na površini kože svih ljudi. Drugi najčešći uzročnik je bakterija koja se zove Pseudomonas, no nju se najčešće pokupi na mjestima kao što su bazeni ili slična lječilišta ukoliko se ne održava dobra higijena prostora i ukoliko se voda ne klorira dovoljno.

Posljednji uzročnike folikulitisa su virusi i gljivice koje se mogu pojaviti u malim prostorijama koje koristi veliki broj ljudi, a higijena nije na nivou kako bi se iste suzbile. Folikulitis također može nastati i kao rezultat nadražene kože, što se najčešće zamijeti nakon brijanja. Infekcija se može javiti gotovo na bilo kojem dijelu tijela osim dlanova, tabana, usana i područja koja pokriva sluznica, odnosno, sva ona mjesta gdje nema dlaka. Ta se infekcija često javlja za vrijeme puberteta kada hormoni nisu u ravnoteži, no takve upale obično nestanu same od sebe kada dođe do hormonalne ravnoteže.

Folikulitis i liječenje

Folikulitis vrlo često karakteriziraju prištići koji ne izgledaju lijepo, no najbolje je ne dirati ih kako bi prošli sami od sebe jer istiskivanjem povećavate šansu većih upala i jačih infekcija. Kod blagih infekcija simptomi mogu nestati sami od sebe ukoliko ne iritirate zahvaćeno područje istiskivanjem prištića, pretjeranim češkanjem i sličnim postupcima. Ukoliko simptomi ne prolaze, svakako posjetite svog liječnika kako bi on postavio dijagnozu i utvrdio kakve je vrste infekcija.

Folikulitis kojeg uzrokuju bakterije liječe se antibioticima, dok se upale nastale pod utjecajem gljivica tretiraju antifungalnim lijekovima, mastima i slično. Te infekcije najčešće su lakšeg oblika i mogu se jednostavno tretirati i liječiti, no u nekim slučajevima može doći do teškog oblika infekcije koje se teže liječe. Ukoliko dođe do težih oblika infekcija u obliku čireva, liječnici ponekad izvode manje kirurške zahvate kako bi ubrzali oporavak od infekcije. Ponekad se prepisuje fotodinamička terapija, no ukoliko ni ona ne pomaže, lasersko uklanjanje dlaka može pomoći smanjiti broj infekcija.

Tagovi: