Fluvascol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Fluvascol - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Fluvascol i za što se koristi?

Fluvascol se sastoji od djelatne tvari fluvastatin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod imenom statini – lijekovi za snižavanje lipida/masnoće u krvi. Primjenjivat će se kod onih bolesnika čija bolest nije pod kontrolom bez obzira na promjenu prehrane i tjelovježbu. Fluvascol se primarno koristi za liječenje povišene masnoće u krvi odraslih osoba. Liječi se “loš” LDL kolesterol koji je najčešće povezan s nastankom srčanih i moždanih bolesti. Osim navedenog, lijek će se također koristiti i za liječenje osoba koje imaju višu razinu kolesterola u krvi, kod osoba koje imaju povišeni kolesterol i triglicerid.

Osim za liječenje, lijek se može propisati i kao prevencija srčanog udara. Lijek se neće propisati u sljedećim slučajevima: Ako je osoba alergična ili osjetljiva na djelatnu tvar lijeka ili njegove druge sastojke, ako osoba ima trenutno problema s jetrom ili ako ima visoke jetrene enzime, ako je osoba trudna ili doji. Liječnik vas može upozoriti na sljedeće:

Nemojte uzimati lijek ako ste patili od bolesti jetre, ako imate oboljenje bubrega ili bolest štitnjače, ako imate ili netko iz obitelji ima mišićnu bolest, ako ste već uzimali lijekove za snižavanje lipida koji su utjecali na mišiće, ako uživate u alkoholu, ako patite od infekcije, ako imate zakazanu operaciju, ako imate niži krvni tlak, ako patite od metaboličkih ili endokrinih poremećaja, ako ste u posljednjih tjedan dana uzimali lijekove za bakterijske infekcije. Osobe koje pate od šećerne bolesti ili pripadaju u rizičnu skupinu za razvoj će biti nadgledane prilikom terapije.

Fluvascol primjena i mjere opreza

Što je potrebno znati prije uzimanje Fluvascola? Potrebno je obavijestiti liječnika ako patite od konstantne mišićne slabosti. Ovo je znak za dodatne testove i pretrage kako bi se utvrdio najbolji lijek za liječenje povišenih masnoća. Ako prilikom liječenja razvijete simptome poput Povraćanja i mučnine, gubitka apetita, žutice, smetenosti, depresije, euforije, usporenog razmišljanja i odgovora, nejasnog govora, drhtanja, poremećaja sna, stvaranja modrica, krvarenja – tada je važno posumnjati na zatajenje jetre.

Fluvascol se primjenjuje za liječenje odraslih osoba, nije pogodan za liječenje djece i adolescenata mlađih od 9 godina. Da li se smije koristiti uz druge terapije? Potrebne su konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom ako koristite dodatne terapije. Djelovanje pojedinog lijeka se može smanjiti ili pojačati zajedničkom konzumacijom. Kako se uzima Fluvascol? Uzimat će se prema potrebi. Uz uzimanje navedenog lijeka, liječnik će savjetovati da se držite i određenog plana prehrane i određenog plana vježbe.

Preporučene doze za odrasle mogu biti: Raspon doza može biti od 20 do 80 mg dnevno, ovisno o tome koliko se kolesterol treba smanjiti. Doza se može prilagođavati u određenim intervalima od 4 tjedna nadalje. Preporučene doze za djecu i adolescente: Početne doze su 20 mg i ovisno o potrebi rastu na maksimalno 80 mg. Tablete se uzimaju uz punu čašu vode, u bilo koje doba dana. Dodatne mjere opreza – Uvijek uzimajte točno propisanu dozu. Nikada nemojte na svoju ruku prekidati liječenje kako ne bi došlo do razvoja dodatnih komplikacija.

Fluvascol iskustva i liječenje

Bolesnici koji koriste Fluvascol u cilju smanjenja masnoće i kolesterola u krvi navode kako je lijek djelotvoran. Iskustva bolesnika koji primjenjuju navedeni lijek u prevencijske svrhe su također pozitivna. Postoji li rizik od pojave nuspojava? Nuspojave se mogu pojaviti. Osobe koje primjenjuju navedeni lijek najčešće su iskusile sljedeće nuspojave: Poteškoće kod spavanja, glavobolje, osjećaj nelagode u trbuhu, bol u trbuhu, mučnine, poremećene vrijednosti prilikom krvnih pretraga za jetru i mišiće. Važno je kontaktirati liječnika ako osjetite bilo kakvu nuspojavu.

Fluvascol tablete će se propisati na liječnički recept uz kojeg će se kupiti u određenoj ljekarni. Cijena tableta 28 x 80 mg iznosi 5,43€ uz doplatu od 3,48€. Kako se čuvaju lijekovi za snižavanje masnoća i kolesterola? Nakon otvaranja, ove tablete je važno držati što dalje od djece. Svaki ljekarnik će preporučiti da lijek držite u njegovom izvornom pakiranju, zajedno s uputom o primjeni lijeka. Na ovaj način štitite svoje tablete od utjecaja vlage ili svjetlosti – što može djelovati na djelotvornost. Vodite brigu o datumu isteka roka valjanosti kako ne bi konzumirali tablete van roka. Tablete koje nećete koristiti ili kojima je prošao rok valjanosti odnesite u ljekarnu na zbrinjavanje.

Tagovi: