Flurona – istovremena zaraza ( COVID-19) koronom i gripom

Flurona - istovremena zaraza ( COVID-19) koronom i gripom

Kako je moguća flurona

Flurona je bolest koja je obilježena zarazom virusom gripe i virusom koji uzrokuje koronavirusnu bolest. Za sada je prvi slučaj zabilježen u Izraelu, točnije vjeruje se kako je to bio prvi slučaj kod kojeg je zabilježena zaraza fluronom. Sumnja se kako će se takva zaraza proširiti i kako to nije bio posljednji slučaj zaraze ovom bolesti.

Osoba koja boluje od flurone u isto vrijeme boluje od koronavirusne bolesti i bolesti gripe. U tijelu osobe u tom trenu postoje virusi obje bolesti, a pri tome svaka uzrokuje svoje simptome. Flurona je tim gora za podnijeti jer oba virusa nastoje napasti gornje respiratorne dijelove tijela.

Još uvijek se ne zna kakve posljedice ova bolest može ostaviti na tijelu čovjeka i koliko dugo aktivna zaraza i infektivnost osobe traje. Istraživanja o ovoj zarazi, načinu liječenja, simptomima i posljedicama su u tijeku. zbog pojave novog načina zaraze i zbog nedostatka informacija o istom, preporučuje se strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Po čemu se prepoznaje flurona

Ova bolest može biti iznimno ugrožavajuća ako se u tijelu osobe zaražene i virusom gripe i koronavirusom manifestiraju teški simptomi koji izazivaju i jedan i drugi virus. Najveći je problem za sada to što oba virusa napadaju respiratorni sustav i gornje dišne puteve u tijelima zaraženih osoba. Slučajevi oboljelih fluronom još nisu zabilježeni u Hrvatskoj, no svakako je potrebno svim silama spriječiti da se to i dogodi.

Flurona može obuhvatiti simptome koje uzrokuju oba virusa. Doduše, ta dva virusa i inače mogu uzrokovati slične simptome. Ovisno o tome koja je varijanta virusa COVID-19 bolesti u tijelu zaraženog, on može uzrokovati simptome kao što su kašalj, bolno grlo, gubitak okusa i mirisa, povišena tjelesna temperatura, proljev i mučnina, glavobolja, osip na koži, bolovi u zglobovima i mišićima, crvenilo očiju, poteškoće sa disanjem, bol i pritisak u prsima, problemi sa kretanjem i govorom.

A kod gripe se pojavljuju simptomi kao što su kašalj, curenje začepljenost nosa, umor, osjećaj vrućine na očima, zimica, povišena tjelesna temperatura, grlobolja, povraćanje, proljev, bol u prsima, poteškoće sa disanjem, te vrtoglavica. Flurona može obuhvatiti sve navedene simptome.

Kako se liječi flurona

Tokom pandemije koronavirusom, koja još uvijek traje, bilo je jako malo slučajeva grupe koji su zabilježeni. No virus gripe je ipak pronašao način kako da se probije i ponovno zaživi u tijelima ljudi kao virusna zaraza. Flurona je dokaz tome. Ne postoji nikakva poseban način liječenja flurone, već se samo može utjecati na ublažavanju simptoma koje virusi mogu uzrokovati.

Jedini način na koji se učinkovito mogu izbjeći ozbiljniji simptomi zaraze ili čak izbjeći sama zaraza je cijepljenje. U domovima zdravlja i na punktovima za cijepljenje omogućen je primitak cijepiva. Postoji cjepivo protiv gripe koje se prima jednom dozom, dok se cjepivo protiv COVID-19 bolesti može primiti u tri doze u Hrvatskoj.

U svijetu je započelo primanje i četvrte doze cijepiva protiv COVID-a9, a nagoviješta se i primanje pete doze. Ako se pojavi flurona, potrebno je ublažavati simptome. To možete učiniti uzimanjem dovoljne tekućine, lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature, uzimanjem suplemenata za jačanje imuniteta i cinka, te sprečavanje daljnjih upala u tijelu. Ako imate kašalj, možete si olakšati pastilama za grlo, medom, te sirupom za kašalj.


Tagovi: