Upala pluća bez temperature – uzrok, simptomi, liječenje

Upala pluća bez temperature - uzrok, simptomi, liječenje

Uzrok upala pluća bez temperature

Upala pluća bez temperature se naziva atipična ili hodajuća upala pluća za koju osoba niti ne zna da je ima, barem ne u početku. Ova upala pluća zahvaća gornje, ali donje dišne puteve, te je uobičajeno blažih simptoma zbog kojih neće biti potrebna hospitalizacija, pa je mnogi i prehodaju ne znajući da imaju upalu pluća. Ovakva upala pluća uzrokovana je bakterijama Streptococcus pneumoniae kao najčešći bakterijski uzročnik.

Upala pluća bez temperature može proći kao prehlada, no čak i kada ne postoje uobičajeni simptomi, kašalj može biti prisutan danima, tjednima ili čak mjesecima. Osobe koje imaju oslabljen imunitet, starije osobe i djeca podložniji su infekcijama upale pluća, kao i osobe koje imaju kroničnu opstruktivnu bolest pluća, osobe s astmom, pušači, te osobe koje koriste inhalacijske kortikosteroide.

Hodajuća upala pluća je izuzetno zarazna i prenosi se kapljičnim putem te se može prenijeti na zdravu osobu ako zaražena osoba kašlje, kiše ili govori u blizini zdravih osoba. Uzročnik ovakve upale pluća nisu samo bakterije, već to mogu biti i virusi i gljivice.

Simptomi upala pluća bez temperature

Simptomi koji upućuju da postoji upala pluća bez temperature su prvenstveno kašalj koji može trajati tjednima čak i kada osoba nema nikakvih drugih simptoma. Taj kašalj bi trebao biti znak da je potrebno obratiti se liječniku kako se ova upala pluća ne bi zakomplicirala. Moguće je da će upala pluća bez temperature proći samo sa simptomima od nekoliko dana kašlja, pa će osoba misliti kako se samo malo prehladila.

Uz kašalj mogu se pojaviti i grlobolja, opća slabost organizma i umor koji ne prestaje ni nakon odmaranja. Moguće su glavobolje, groznica i zimica, bolovi u prsima i otežano disanje. Kao simptomi se mogu pojaviti bolovi i grčevi u abdomenu, povraćanje i gubitak apetita jer je oslabljen imunitet uslijed djelovanja bakterija, virusa ili gljivica.

Simptomi će ovisiti gdje je nastao upalni proces, ako se radi o gornjim dišnnim putevima javit će se grlobolje, kašalj, curenje nosa, dok će kod infekcije donjih dišnih puteva kao simptomi javiti će se zviždanje i hroptanje koje se čuje iz pluća. U svakom slučaju treba se javiti liječniku koji će odrediti liječenje jer svaka upala pluća ostavlja ožljke na plućima koja se ne mogu oporaviti od tih oštećenja.

Liječenje upala pluća bez temperature

Liječenje upala pluća bez temperature ovise o uzročniku pa će biti potrebno dati bris kako bi se ustanovio uzrok upale pluća. Kada se radi o bakterijskoj upali pluća bit će vam propisani antibiotici kojima se liječe upale pluća. Određenu kuru trebate završiti do kraja jer bi vam se u protivnom upala pluća mogla vratiti. Lijekovi koji se propisuju odraslima se obično ne primjenjuju kod djece zbog intenziteta djelovanja.

Ukoliko se radi o upali pluća koja je uzrokovana virusima ili gljivicama antibiotici ne mogu pomoći jer oni ne djeluju na viruse i gljivice. U tom slučaju će se liječenje orijentirati na ublažavanje simptoma. Ovlaživanje zraka zbog kašlja kako osoba ne bi bila na suhom zraku, topla kupka, vitamin C za jačanje imuniteta, rehidracija kako bi se tijelo oporavilo, te lijekovi i prirodni pripravci koji razrjeđuju sluz i otčepljuju nos.

Upala pluća bez temperature se neće liječiti lijekovima za skidanje teperature poput paracetamola i ibuprofena jer je temperatura normalna, no mogu pomoći kod glavobolja.


Tagovi: