Fluconax – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Fluconax - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Fluconax i za što se koristi?

Djelatna tvar navedenog lijeka je flukonazol, što stavlja Fluconax u skupinu antifungalnih lijekova. Antifungalni lijekovi se koriste za liječenje svih gljivičnih infekcija koje su uzrokovane gljivicama i kvascima – kao i za njihovu prevenciju. Kod odraslih, ovaj lijek će se primjenjivati za liječenje: Kriptokoknog meningitisa ili gljivične infekcije mozga, kokcidioidomikoze ili bolesti dišnog sustava, infekcija koje su uzrokovane kandidom, infekcije sluznica, genitalne infekcije, kožne infekcije. Fluconax se također može koristiti za: Sprječavanje ponovne infekcije. Kod djece i adolescenata, ovaj lijek će se primjenjivati za liječenje: Infekcija sluznica koje su uzrokovane kandidom, infekcije koje su uzrokovane kandidom, kriptokoknog meningitisa.

Navedeni antifungalni lijek se neće uzimati u slučaju: Ako postoji alergija na flukonazol ili druge lijekove za liječenje gljivičnih infekcija, ako osoba koristi lijekove protiv alergija, ako osoba uzima lijekove za probavne smetnje, ako osoba uzima lijekove za liječenje psihoze, ako osoba uzima lijekove za srčanu aritmiju, ako osoba koristi antibiotike za suzbijanje gljivične infekcije. Obratite se svom liječniku ako imate sljedeća stanja: Problemi s jetrom i bubrezima, problemi sa srčanim ritmom, srčana bolest, poremećene razine kalija, poremećene razine magnezija, kožne reakcije, teški osip, zatajivanje bubrežne funkcije.

Fluconax primjena i mjere opreza

Ako se primjenom navedenog lijeka gljivična infekcija ne povuče, potrebno je zatražiti drugu antifungalnu terapiju. Kako se Fluconax slaže s drugim lijekovima? Ovaj lijek se ne smije uzimati uz: Lijekove za alergije, lijekove za probavne smetnje, lijekove za liječenje duševnih bolesti, lijekove za bakterijske/gljivične infekcije. Interakcija s drugim lijekovima može smanjiti njegovo djelovanje. Kako se uzima Fluconax? Ako nije navedeno drugačije (da je liječnik ili ljekarnik odredio terapiju), lijek se uzima prema uputama koje se nalaze na uputama o lijeku.

Kapsule će se progutati uz čašu vode, uzimat će se svaki dan u isto vrijeme. Doziranje lijeka će ovisiti o stanju koje se liječi. Tablica sa stanjem koje se liječi i doziranje nalazi se na uputi o lijeku. Posebne mjere za doziranje vrijede za starije osobe i osobe koje imaju oštećenu bubrežnu ili jetrenu funkciju. Što ako uzmete više Fluconaxa nego ste trebali? Osjećat ćete se loše. Potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć ili otići na hitnu. Mogu se pojaviti simptomi predoziranja: Halucinacije, paranoja. Ako ste zaboravili uzeti kapsule, tada nije poželjno da uzimate duple doze kako bi nadoknadili. Najbolje je krenuti s redovnim uzimanjem sutra dan.

Fluconax iskustva i liječenje

Osobe koje su primjenjivale Fluconax kako bi izliječile gljivičnu infekciju navode kako je lijek djelotvoran i kako uspješno uklanja i sprječava ponovnu infekciju. Iskustva ostalih koji su liječili teže oblike gljivičnih infekcija su također pozitivna. Da li ovaj antifungalni lijek uzrokuje nuspojave? Nuspojave su svakako moguće. Pojedine osobe mogu razviti alergijsku reakciju na lijek, stoga je potrebno obratiti pozornost na sljedeće nuspojave: Piskutanje ili zviždanje u plućima, otežano disanje i stezanje u prsima, vidljivo oticanje kapaka i lica, teži oblici kožnog osipa.

Korištenje navedenog lijeka također može utjecati na rad jetre, zato je potrebno obratiti pažnju na sljedeće simptome: Gubitak apetita, umor, povraćanje, žutica. Nuspojave koje se često pojavljuju su: Nelagoda u trbuhu, probavne smetnje, mučnina te povraćanje, glavobolja, manji osip. Sve nuspojave možete pronaći na uputi o lijeku. Fluconax će se dobiti na liječnički recept uz pomoć kojeg će se lijek kupiti u ljekarni. Cijena pakiranja 1 x 150 mg iznosi 2,39€. Kako se čuvaju antifungalni lijekovi? Ovakve lijekove ćemo čuvati što dalje od djece, na temperaturi do maksimalno 30 stupnjeva. Kapsule se ne smiju konzumirati nakon isteka njihovog roka valjanosti, već ih je potrebno baciti prema uputama koje vam je dao ljekarnik.

Tagovi: