Fincar – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Fincar - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fincar pomaže kod benigne hiperplazije prostate

Na muško spolno zdravlje uvelike ovisi i stanje prostate i cijelog urogenitalnog trakta, a uvećana prostata pogađa sve mlađu populaciju. Fincar pomaže kod benigne hiperplazije prostate, prevenira urogenitalne komplikacije i pravovremenim liječenjem je moguće izbjeći kirurške zahvate na prostati. Odlično je to što se uzima samo jedna tableta dnevno, a poboljšanja se osjete brzo, pa ipak bi liječenje trebalo provesti do kraja, to znači da bi lijek trebalo uzimati najmanje šest mjeseci da se problemi ne vrate.

Fincar je lijek za odrasle muškarce, ako vam je partnerica trudna ili doji, ne tražite od nje da vam daje tabletu, ako to ipak učini, mora dobro oprati ruke, jer se aktivne supstance lijeka mogu apsorbirati kroz ženinu kožu. Kod spolnog odnosa koristite kondom, jer se finasterid, glavna aktivna tvar u lijeku može naći u ejakulatu, što može utjecati na fetus, naročito ako žena nosi muško dijete. Lijek sadrži laktozu, pa ako ne podnosite neke šećere, posavjetujte se s liječnikom.

Fincar može izazvati nuspojave

Alergijske reakcije (oticanje usta, grla, jezika, otežano disanje, koprivnjača) na lijek su znak da taj lijek ne smijete uzimati. Fincar može izazvati nuspojave, a naročito trebaju paziti osobe koje imaju oštećenu jetru ili im prijeti zatajenje jetre. Smanjenje spolnog nagona, erektilne disfunkcije, pa i impotencija su među najčešćim nuspojavama. Bol u dojkama, osip po koži i otežano izbacivanje ejakulata su također dosta česte nuspojave. Djelovanje lijeka kod osoba koje već pate od neke difunkcije ju samo pojačava.

Za ostale nuspojave koje može izazvati fincar nema dovoljno podataka, ali to ne znači da se ne mogu pojaviti. Zato radi sigurne upotrebe lijeka trebate svaku nuspojavu prijaviti svom liječniku, čak i ako nije opisana u uputi o lijeku. Uz alergijske reakcije može se pojaviti depresija i suicidalne misli, erektilne disfunkcije i impotencija mogu ostati i nakon prestanka uzimanja lijeka, neplodnost, slaba pokretljivost ili kvaliteta sjemena kao uzrok muške neplodnosti, bol u testisima i vrlo rijetko muški rak dojke.

Fincar i interakcije s drugim lijekovima

Neke ozbiljnije interakcije sa drugim lijekovima koje bolesnici uzimaju za neke druge lijekove što ipak ne znači da se ne mogu dogoditi. Fincar i interakcije s drugim lijekovima nisu uočene ni kod staijih osoba, kao ni kod osoba sa smanjenom funkcijom bubrega, dok za osobe sa oštećenom jetrom nema dovoljno podataka. Jedino bi osobe koje idu na pretrage za tumor prostate trebale pripaziti jer lijek može utjecati na rezultate pretrage, uglavnom se lijek ne daje osobama koje tumor već imaju.

Fincar kod osoba koje imaju smanjeni protok urina i veliko zaostajanje nakupljenog urina može dovesti do opstruktivne uropatije, koja se obično rješava kirurškim putem. Redovnim rektalnim pregledima prostate tijekom liječenja se prati djelovanje i učinak terapije i prati kojim tempom se prostata smanjuje. Kada se prostata smanji na svoju prirodnu veličinu, liječnik će procijeniti treba li liječenje prekinuti ili još malo produžiti, da se stari problemi i komolikacije ne bi opet vratili.

Tagovi: