Duitam – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duitam - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duitam - primjena i djelovanje

Duitam je lijek koji se koristi kod muškaraca za liječenje povećane prostate odnosno stanja koji se naziva benigna hiperplazija prostate ili skraćeno BHP, koje je uzrokovano povećanim lučenjem hormona dihidrotestosterona. Dutasterid je inhibitor 5 alfa reduktaze, enzima koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron, a on je glavni krivac za povećanje prostate kod muškaraca s BPH-om. Dutasterid smanjuje razinu DHT u organizmu, što dovodi do smanjenja veličine prostate i ublažavanja simptoma povezanih s BPH-om, poput poteškoća s mokrenjem, slabe struje urina i učestalog mokrenja. Tamsulozin je selektivni antagonist alfa 1 adrenergičkih receptora, koji se nalaze u glatkim mišićima prostate, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Tamsulozin opušta te mišiće, olakšava protok urina i smanjuje simptome BPH-a, kao što su poteškoće pri mokrenju i često noćno mokrenje. Kombinacija dutasterida i tamsulozina u Duitam kapsulama djeluje sinergistički, pružajući bolje rezultate u ublažavanju simptoma BPH-a, a ove tablet se propisuju za dugotrajno liječenje BPH-a s ciljem poboljšanja protoka urina i smanjenja simptoma.

Duitam - upute i nuspojave

Duitam kapsule se uzimaju uglavnom jednom na dan naakon obroka kako bi se poboljšala apsorpcija lijeka. Od iznimne je važnosti slijediti upute koje vam je dao liječnik ili uputstva lijeka kako biste postigli dobre rezultate i izbjegli negativne efekte. Što se tiče nuspojava, Duitam kapsule mogu jednako kao i drugi lijekovi uzrokovati negativne učinke. Neki od uobičajenih nuspojava su osjećaj omaglice ili gubitka ravnoteže, opća slabost ili umor, smanjeni libido, smanjenja seksualna želja ili interes za seksom, problemi s ejakulacijom poput otežano ejakuliranje ili promjena u količini ejakulata, problemi s probavom i otežano pražnjenje crijeva, osjećaj nelagode u želucu koji može dovesti do povraćanja, te glavbolja. Uobičajeno ove nuspojave su privremene te nakon nekog vremena mogu nestati. Ukoliko dođe do pogoršanja nuspojava ili se nuspojave ne povlače, odmah se javite svojem liječniku koji će Vam dati upustva što učiniti po tom pitanju. Ukoliko zadobijete nuspojave koje nisu navedene na ovoj listi, odmah potražite liječničku pomoć.

Duitam - cijena i iskustva

Duitam kapsule se moraju držati podalje od dohvata i pogleda od strane male djece. Tablete se ne smiju dalje više koristiti nakon što im istekne rok trajanja, koji je označen na bočici lijeka. Tablete čuvajte u originalnom pakiranju kako bi bile zaštićene od negativnog utjecaja sunčeve svjetlosti, te ih držite na sobnoj temperaturi. Duitam sadrži u sebi djelatne tvari dutasterid i tamsulozinklorid, a svaka kapsula sadrži 0,5 miligrama dutasterida i 0,4 miligrama tamsulozinklorida. U ovojnici tvrde kapsule se nalaze crni, crveni i žuti željezov oksid, titanijev dioksiud i želatina. U mekoj kapsuli se nalaze vrsta 2 propilenglikol monokaprilat i butilhidroksitoluen. U ovojnici meke kapsule se nalaze glicerol, želatina, titanijev dioksid, trigliceridi i lecitin. Kapsule su duguljastog oblika, smeđe boje i imaju na jednoj strani oznaku C001. Lijek je dostupan za kupiti u pakiranjima od 7,30,90,98 i 100 kapsula u bočici. Lijek se izdaje na recept, te dolazi po dobroj cijeni. Kada su u pitanju iskustva pacijenata, mnogi su istaknuli kako lijek ima brzo i učinkovito djelovanje.


Tagovi: