Duostin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duostin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Duostin - primjena i djelovanje

Duostin je lijek koji se koristi kod muškaraca kojima je dijagnosticirana benigna hiperplazija prostate ili skraćeno BHP, odnosno povećana prostata, koja je uzrokovan povećanim lučenjeme hormona dihidrotestosterona. Lijek sadrži kombinaciju dviju djelatnih tvari, a to su dutasterid i tamsulozin. Dutasterid pripada skupini inhibitora enzima 5 allfa eduktaze, dok tamsulozin pripada skupini alfa blokatora. Dihidrotestosteron ili skraćeno DHT je glavni uzročnik pojave benignee hiperplazije prostate kod muškaraca. Kombinacijom ovih dviju djelatnih tvari dolazi do smanjenja razine DHT, te se s time smanjuje veličina prostate, opuštaju mišići prostate, mokraćen cijevi i mokraćnog mjehura, te se ublažavaju simptomi koji se vežu uz BHP, kao što su problemi s mokrenjem, noćno mokrenje, učestalo mokrenje i slaba struja urina. Kombinacija ovih dviju tvari djeluje sinergistički, te pospješuju liječenje BHP-a i ublažavaju simptome. Duostin kapsule se propisuju pacijenata za dugoročno liječenje BPH-a kako bi se poboljšao protok urina, smanjila veličina prostate te u konačnici smanjili simptomi koji se vežu uz BHP.

Duostin - upute i nuspojave

Duostin kapsule se uzimaju točno onako kako Vam je to propisao liječnik ili ljekarnik. Preporučena dnevna doza lijeka je jedna kapsula na dan koja se uzima 30 minuta nakon obroka uz čašu vode. Preporučljivo je uzimati kapsulu svaki dan u isto vrijemem za najbolji učinak. Važno je slijediti upute koje vam je dao liječnik. Doziranje kao i raspored uzimanja lijeka ovisi o simptomima i individualnim potrebama pacijenta. Kao i svaki drugi lijek, tako i Duostin kaspule mogu kod nekih pacijenata uzrokovati neželjene efekte. Mogu se pojaviti teške alergijske reakcije poput kožnog osipa, koprivnjača te naticanje lica, usana, očnih kapaka, nogu ili ruku. Također se može kod nekih pacijenata pojaviti omaglica, nesvjestica, ošamućenost, osjećaj umora ili slabosti, kožne reakcije poput osipa i ljuštenja kože. Česte nuspojave su impotencija, smanjeni libido odnosno seksualna želja, problemi s ejakulacijom te povećanje ili osjetljivost grudi. Nešto manje česte nuspojave mogu biti glavobolja, zatvor, proljev, mučnina, povraćanje, ubrzani otkucaji srca, niski krvni tlak pri stajanju i zatajenje srca. Ukoliko primijetite bilo koje od ovih nuspojava, odmah se obratite svojem liječniku.

Duostin - cijena i iskustva

Duostin kapsule držite podalje od male djece kako ne bi slučajno progutala kapsule. Lijek se ne smije više dalje koristiti nakon isteka roka trajanja, koji je naveden na pakiranju lijeka. Čuvajte kapsule u originalnom pakiranju na tamnom mjestu podalje od sunčeve svjetlosti, te ih držite na sobnoj temperaturi. Duostin kapsule sadrže u sebi dvije djelatne tvari, a to su dutasterid i tamsulozin, a u jednoj kapsuli se nalazi 0,5 miligrama dutasterida i 0,4 miligrama tamsulozina. U ovojnici tvrde kapsule se nalaze žuti, crveni i crni željezo oksid, titatnijev dioksid te želatina. U ovojnici meke kapsule se nalaze želatina, glicerol, trigliceridi, lecitin i titanijev dioksid. Kapsule su duguljaste, obložene tvrdom želatinskom kapsulom, smeđe boje s bež kapicom, te imaju na jednoj strani crnim slovima otisnutu oznaku C001. Lijek se izdaje na recept, te je dostupan za kupiti u pakiranju od 7,30 i 90 kapsula po dobroj cijeni. Iskustva drugih pacijenata koji su do sada isprobali ovaj lijek su više nego pozitivna, te je mnogima pomoglo kod liječenja BHP-a.


Tagovi: