Fibrinogen povišen i snižen – ima li utjecaj na zdravlje

Fibrinogen povišen i snižen - ima li utjecaj na zdravlje

Fibrinogen i njegova funkcija

Fibrinogen je protein koji proizvodi jetra i ključan je za provođenje određenih procesa u tijelu. On je zadužen za formiranje krvnih ugrušaka, zarastanje rana, upalnih procesa i za rast krvnih žila. Ovaj protein se kreće kroz krvne žile u krvotoku te na taj način utječe na razinu zgrušavanja krvi.

Fibrinogen se može razgraditi nakon 6 dana od trenutka u kojem je pušten u krvotok iz jetre. Razina fibrinogena povećana je ako su nastupile ozljede, infekcije ili upale u tijelu. Pozitivno utječe na stvaranje regularne količine krvnih ugrušaka u mjeri u kojoj je to potrebno u tijelu u takvim navedenim slučajevima. Krvni ugrušci su važni za zdravlje kako bi se spriječilo prekomjerna količina istjecanja krvi te kako bi se omogućilo normalno zacjeljivanje rana.

Krvni ugrušci se formiraju kada se ovaj protein razgradi na niti fibrina koji se spajaju s trombocitima kako bi stvorili snažnu mrežu koja zaustavlja prekomjerno krvarenje nakon ozljede. Ovaj jetreni protein poboljšava imunološki odgovor i pomaže tokom oporavka i zacjeljivanja tkiva nakon ozljeda i infekcija.

Kako se testira fibrinogen

Fibrinogen i njegova razina u krvi može se provjeriti vađenjem krvi. Nakon vađenja krvi na krv se primjenjuje test zgrušavanja krvi, točnije stvaranjem krvnih ugrušaka. Ako je potrebno iznimno puno vremena da bi se stvorili krvni ugrušci znači da imate iznimno nisku razinu fibrinogena u krvotoku, posebice fibrinogena koji je funkcionalan.

Uz ovakvo testiranje može se primijeniti testiranje je li vaša količina fibrinogena osrednja, manjka li je ili postoji li možda nekakva disfunkcija sa fibrinogenom u vašem tijelu, odnosno jetri ili krvotoku. Mjerenjem protrombinskog vremena može se vidjeti koliko je vremena potrebno vašoj krvi da se zgruša nakon što se vrši stimulacija na fibrinogen da počne oslobađati stanice, dok se dodavanjem proteina može stimulirati vrijeme zgrušavanja te se to naziva testiranjem djelomičnog tromboplastinskog vremena.

Preniska razina fibrinogena, rezultirat će predugim trajanjem potrebnog vremena da bi se krvi počela zgrušavati i da bi nastali krvni ugrušci. Testiranja kojima se detaljnije može provjeriti razina fibrinogena jesu testiranje na trombinsko vrijeme i testiranje reptilazno vrijeme.

Kakav treba bit fibrinogen

Fibrinogen i njegova količina u krvi procijenjena je kao pravilna kada se u krvi nalazi od 175 do 425 miligrama po decilitru krvi. No, prosječna procjena normalne razine fibrinogena u krvi može varirati jer ovisi o mnogim faktorima. Također, bitno je naglasiti kako u nekim laboratorijima normalna razina fibrinogena može biti definirana u količini 150 do 500 miligrama po decilitru krvi.

Nakon što napravite analizu i potrebna testiranja koja su pokazatelj kakva je količina fibrinogena u krvi, najbolje je da kontaktirate ili posjetite svog liječnika opće prakse radi daljnjeg konzultiranja i potrebnih uputa ako je daljnje liječenje potrebno, ili će možda trebati dodatne pretrage.

Sa svojim liječnikom morate podijeliti pojavne simptome ako postoje, životne navike, sve nalaze i medicinsku povijest bolesti. Funkcionalni test fibrinogena i test antigena fibrinogen daju preciznija očitanja vaše stvarne razine ovog proteina od testova zgrušavanja pa ćete ih morati možda naknadno i napraviti ako niste. S obzirom da ovaj protein utječe na zgrušavanje krvi, vi biste mogli biti u potencijalnoj opasnosti ako su njegove razine u krvi abnormalno niske, no na daljnje će vas liječenje zasigurno uputiti vaš liječnik.


Tagovi: