Što je fibrilacija atrija – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je fibrilacija atrija - simptomi i liječenje

Fibrilacija atrija i kako ju prepoznati

Kada je u pitanju fibrilacija atrija, osjećat ćete nepravilne i ponekad jako ubrzane otkucaje srca, točnije takav će vam biti puls. Tijekom fibrilacije atrija impulsi između dvije klijetke, točnije atrija su ubrzani i nepravilnog ritma, umjesto da budu pravilni. To uzrokuje njihovo podrhtavanje, odnosno trzanje, te se takvo stanje naziva fibrilacija atrija.

Ovo stanje se može pojaviti iznenada, no može se dogoditi i da uopće ne dogodi i u nekom duljem periodu. Kod fibrilacije atrija, potrebno je naglasiti da ona nije opasna po život, no može uzrokovati brojna stanja koji mogu dovesti do nastanka krvnih ugrušaka u srcu. U slučaju da nastanu krvni ugrušci u srcu nalazit ćete se u rizičnoj skupini koja je izloženija mogućnosti srčanog udara.

Ukoliko imate fibrilaciju atrija, možete osjetiti ubrzan rad srca, vrtoglavicu, bol u prsima, titranje, nesvjesticu, teško plitko disanje, kratkoću daha, no najvažnije je primijetiti nepravilan rad srca. Ponekad je teško otkriti fibrilaciju atrija jer postoje i slučajevi gdje uopće nema simptoma i stanje se jedino može dijagnosticirati uz pomoć detaljnog pregleda i kontroliranja rada srca.

Fibrilacija atrija i kako do nje dolazi

Fibrilacija atrija vrlo brzo može postati ozbiljno stanje ako se na vrijeme ne prepozna, ne dijagnosticira i ne počne liječiti jer može ostaviti ozbiljne posljedice za zdravlje. Neki od najpoznatijih uzroka ovog stanja su bolest srčanih zalistaka, plućna embolija, visoki krvni tlak, urođena srčana mana, sindrom sinusa, mentalni stres, konstantan fizički napor, operacija srca, perikarditis, koronarna bolest srca, dijabetes i kardiomiopatija.

Nije znanstveno dokazano jesu li neki od sljedećih stanja povezani sa fibrilacijom atrija, no često se fibrilacija atrija pojavljuje zajedno sa stanjima kao što su astma, rak pluća ili embolija pluća. Iako većina ljudi možda neće imati nijedan od navedenih simptoma i problema koji uzrokuju fibrilaciju atrija.

Ovo se stanje može dijagnosticirati, točnije možete ga imati, bez da imate ikakve uzročnike ili da imate ikakve iznimno jasne simptome. Kako biste sa sigurnošću znali koja je vaša dijagnoza i nastavili se liječiti, kontaktirajte svog liječnika, te ga obavezno posjetite kako biste što brže i lakše riješili ovo stanje i izbjegli veće zdravstvene probleme.

Fibrilacija atrija i kako ju liječiti

Ukoliko imate ikakve simptome koji upućuju na postojanje ovog stanja ili samo mislite kako bi fibrilacija atrija mogla biti problem kod vas, kontaktirajte svog liječnika te ga obavezno posjetite zbog uspostavljanja dijagnoze i što bržeg početka liječenja. Nakon što se uspostavi dijagnoza i ustvrdite da je fibrilacija atrija vaš problem, imate nekoliko opcija koje će vam biti preporučene kao načini liječenja.

Nakon uspostavljanja dijagnoze, liječnik vam može propisati lijekove kao što su lijekovi protiv aritmije i beta blokatore, ali i antikoagulante. Fibrilacija se može liječiti ablacijom, ugrađivanjem pacemaker-a ili kardioverzijom. Cilj liječenja fibrilacije atrija jest uspostavljanje pravilnog i umirenog rada srca, točnije kontroliranje rada srca.

Ako se ovo stanje ne počne liječiti na vrijeme ili se ne prepozna, postoji velika opasnost od nastanka krvnih ugrušaka na području srca. To može biti jako opasno ako se krvni ugrušak na vrijeme ne razgradi zato što može doći do mozga i izazvati moždani udar. Svakako se uz pravovremeno donesenu dijagnozu i propisano liječenje, može izbjeći takva opasnost.

Tagovi: