Spect miokarda kako se radi

Spect miokarda kako se radi

Što je spect miokarda

Spect miokarda pripada manje invazivnim dijagnostikama pretrage srca i koronarnog sustava prije nego se specijalista odluči na invazivnije metode poput koronarografije. Ova dijagnostička metoda ustanovljuje kakva je prokrvljenost srčanog mišića pri čemu se snimaju trodimenzionalne slike kojima se mogu uočiti prvi znakovi bolesti srca poput angine pectoris.

Ukoliko je nalaz spect miokarda uredan i ne pokazuje nikakve znakove koronarnih bolesti daljnje pretrage poput koronarografije nisu potrebne koje su vrlo invazivne i mogle bi pridonijeti daljnjem razvoju bolesti srca. Ova dijagnostika pripada nuklearnoj kardiologiji kao grani koja svojom dijagnostikom može vrlo lako uočiti promjene i poremećaje u radu srca. Dijagnostika koja se radi može uočiti i najmanje znakove ishemije ili fibroze srca, te se procjenjuje prokrvljenost miokarda. Također se ovom dijagnostikom pokazuje nakupljanje radiofarmaka tokom pretrage koji se nakupljaju u miokardu te pomažu u prikazivanju prave slike prokrvljenosti srčanog mišića i time otkrivaju potencijalne poremećaje koji bi mogli nastati, no i otkriti uzroke već nastalih poremećaja u radu srca.

Kako se radi spect miokarda

Prije pretrage spect miokarda pacijent se mora pripremiti i pridržavati se uputa koje će dobiti prije obavljanja pretrage. Ne preporučuje se jesti neposredno prije pretrage, no nije potrebno biti natašte naročito to vrijedi za osobe koje boluju od dijabetesa. Međutim, 24 sata prije pretrage treba prestati s konzumiranjem kave, gaziranih napitaka, te čaja, voda koja nije gazirana smije se piti koliko je potrebno. Pušači ne bi smjeli pušiti barem 24 sata prije pretrage.

Lijekove koje koristite trebate prestati uzimati isključivo u dogovoru s liječnikom specijalistom, no ukoliko koristite beta-blokatore, a i viagru svakako treba prestati uzimati 48 sati prije pretrage, dok blokatore kalcijevih kanala treba prestati uzimati 24 sata prije pretrage. Treba izbjegavati fizičke napore prije obavljanja spect miokarda kako se ne bi pokazala kriva slika na pretragi.

Sama pretraga se obavlja kao snimanje srca pola sata nakon injetiranja radiofarmaka pod opterećenjem, te se pretraga nastavlja sljedeći dan osim kada se koristi radiofarmak TI-201 s kojim se pretraga obavlja u jednom danu. Ako se pretraga obavlja u dva koraka, drugi dio pretrage se obavlja u stanju mirovanja za razliku prve pretrage koja je bila pod opterećenjem.

Čemu služi spect miokarda

Dijagnostička metoda spect miokarda služi tome da neinvazivnim načinom provjeri prokrvljenost srčanog mišića i ustanovi uzroke postojećih i potencijalnih poremećaja. Kardiolozi specijalisti koriste ovu metodu nuklearne kardiologije jer se ovom metodom efikasno mogu ustanoviti poremećaji u radu srčanog mišića, a jednako tako se mogu i isključiti poremećaji koji ne upućuju na bilo kakvu bolest u radu srca.

Ukoliko su nalazi spect miokarda uredni i ne upućuju na poremećaj u radu srčanog mišića daljnje invazivne pretrage nisu potrebne, te se može preporučiti daljnje praćenje uz pomoć ove metode koja je vrlo učinkovita i može lako detektirati zakrčenost protoka krvi u srčani mišić.

Međutim, ukoliko nalazi ove dijagnostike ukazuju na zakrčenost prokrvljenosti srčanog mišića specijalista će pacijenta uputiti na daljnje pretrage kako bi se odredila terapija, operativni zahvat i spriječio zastoj srca, te smrtni ishod koji bi se mogao dogoditi bez postupka liječenja. Ova dijagnostika pomaže da se spasi život, te da se kontroliraju stanja koja ne zahtijevaju daljnje pretrage i liječenja, već redovite kontrole.


Tagovi: