Fenolip – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fenolip - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fenolip - primjena i djelovanje

Fenolip je lijek koji sadrži u sebi aktivnu tvar fenofibrat. Fenofibrat je fibratni derivat, odnosno vrsta lijeka koji se koristi za smanjenje razine masnoća odnosno lipida u krvi. Koristi se u liječenju visokih razina triglicerida i niske razine dobrog HDL kolesterola u krvi, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Djelovanje fenolipa se temelji na nekoliko mehanizama. Prvo, fenofibrat povećava razgradnju triglicerida i smanjuje njihovu proizvodnju u jetri, što rezultira smanjenjem razine triglicerida u krvi. Osim toga, fenofibrat također povećava razinu dobrog HDL kolesterola i smanjuje razinu lošeg LDL kolesterola. Poboljšanje omjera ova dva kolesterola može smanjiti rizik od nastanka ateroskleroze i srčanih bolesti. Fenolip je jedan od nekoliko lijekova koji se koristi za liječenje dislipidemija odnosno poremećaja razine lipida. Prije početka upotrebe lijek, veoma je bitno se prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom koji će Vam postaviti točnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman temeljen na Vašem zdravstvenom stanju i povijesti.

Fenolip - upute i nuspojave

Fenolip se koristi za smanjenje razine triglicerida i povišenog lošeg kolesterola u krvi. Fenolip se uzima oralno, obično jednom ili dva puta na dan, tokom obroka ili prije obroka. Veoma je bitno tokom terapije se držati uputa koje Vam je dao liječnik ili uputa koje su navedene na pakiranju lijeka. Za vrijeme terapije nemojte mijenjati dozu ili prekinuti s liječenjem bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom. Doziranje može varirati ovisno o Vašem stanju i individualnim potrebama, stoga je važno pratiti upute liječnika. Što se tiče nuspojava, važno je za napomenuti kako svaka osoba može drugačije reagirati na lijek. Neke od mogućih nuspojava su bol u trbuhu, mučnina i povraćanje, žgaravica, proljev, zatvor, glavobolja, vrtoglavica, svrbež kože, osip na koži i slabost u mišićima. Ove nuspojave nisu ozbiljne te će one se same od sebe smanjiti tokom perioda vremena. Međutim, ako dođe do pogoršanja situacije ili ako se pojave ozbiljni ili neobični simptomi, odmah se obratite svojem liječniku.

Fenolip - cijena i iskustva

Fenolip se mora držati što dalje od male djece. Čuvajte lijek na temperaturi do maksimalno 30 stupnjeva Celzijevih. Kako biste sačuvali lijek od utjecaja vlage i svjetlosti, čuvajte lijek u originalnom pakiranju. Nakon što lijeku istekne rok trajanja, nemojte ga više dalje koristiti te ga bacite prema uputama ljekarnika. Fenolip sadrži u sebi djelatnu tvar fenofibrat. Jedna kapsula sadrži 160 miligrama fenofibrata. Ostale pomoćne tvari koje se nalaze u lijeku su makrogol 20000, makrogolglicerollaurat, hidroksipropilceluloza, vrsta A natrijev škroboglikolat, želatina, titanijev dioksid, boja indigotin I te crni, crveni i žuti željezov oksid. Kapsule imaju tvrdu oblogu, kapica je zelene boje, a tijelo kapsule je narančaste boje u veličini 0. Dolazi u pakiranju od po 30 kapsula u blister pakiranju. Lijek se može kupiti jedino u ljekarni uz liječnički recept, te je veoma prihvatljive cijene. Kada su u pitanju iskustva drugih pacijenata, mnogi koji su isprobali ovaj lijek su pokazali iznimno zadovoljstvo s njegovim djelovanjem te ga preporučuju drugima.


Tagovi: