Faringitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Faringitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što je faringitis

U hladnim mjesecima, osobito zimi, bakterije i virusi se brže razmnožavaju, što povećava učestalost respiratornih problema. Suhi zrak i ljudi koji borave u zatvorenom prostoru doprinose upali i infekcijama. U tom razdoblju najviše je ugroženo grlo, a kada se pojave prvi simptomi bolesti nalik gripi, to izaziva određene sumnje. Je li to obična upala grla ili nešto ozbiljnije? Kako razlikovati grlobolju od faringitisa i ukloniti postojeće sumnje? Faringitis je vrsta upale koja zahvaća grlo, a uzrokovana je virusima i bakterijama.

Također, faringitis može biti posljedica nekog drugog stanja, kao što su prehlada, gripa, mononukleoza i gonoreja. Iako je najčešće podrijetlo infekcija, gotovo 20% slučajeva zahtijeva liječenje antibioticima, kao u slučaju streptokoknog faringitisa. U početku se može manifestirati poput gripe, a kao rezultat toga, bolest postaje teža i neugodnija za pojedinca. Kada je grlo inficirano, uzrokuje simptome boli u stražnjem dijelu grla. Kod faringitisa, kada postoji alergijska komponenta, javlja se osjećaj svrbeža u grlu, simptom koji nije uobičajen kod drugih vrsta upala.

Faringitis – simptomi i vrste

Iako su svi skloni razvoju faringitisa, postoje i čimbenici rizika koji izravno pridonose ovom stanju. To su izloženost duhanskom dimu, alergije na plijesan, perut kućnih ljubimaca i prašina. Iako se simptomi mogu zamijeniti drugim oblicima upale grla, kod faringitisa bol se s vremenom pojačava, što je olakšava prepoznavanje. Među glavnim simptomima su promuklost, otežano gutanje hrane, grlobolja, suhoća u grlu, kašalj, bol. U teškim slučajevima može se pojaviti kvržica u vratu i povišena temperatura.

Bakterijski faringitis nastaje zbog kontakta s određenim bakterijama. Uglavnom ga uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, koja je poznata kao streptokok skupine A. Osim toga, ova vrsta se može pojaviti i kao posljedica spolno prenosivih bolesti, poput gonoreje. Virusni faringitis se smatra češćim oblikom. Uzrokuje ga virusna infekcija u grlu, a liječenje je jednostavnije od bakterijskog. Kod kroničnog faringitisa iritacija grla može trajati tjednima ili čak mjesecima. Osim boli, javlja se osjećaj stranog tijela, svrbež i suhoća. Za pravilno liječenje potreban je otorinolaringološki pregled.

Faringitis – liječenje

Kako se liječi faringitis? Liječnički pregled u mnogim slučajevima omogućuje postavljanje dijagnoze faringitisa. Kod drugih se preporučuju analize krvi za otkrivanje velikog broja bijelih krvnih stanica koje će pokazati radi li se o upalnom ili zaraznom procesu. Možda će biti potrebni i testovi na alergiju. To omogućuje da se odredi uzrok. Postoje određene razlike između virusnog i bakterijskog faringitisa. Prvi oblik infekcije zahtijeva manje njege od drugog, jer upala traje i do tjedan dana sa simptomima koji se lako mogu kontrolirati.

Osim lijekova, za ublažavanje simptoma mogu se koristiti i pastile za grlo. Također se preporučuje tjelesni odmor, povećan unos tekućine za održavanje dobre hidratacije i mirovanje. Međutim, u slučaju bakterijskog faringitisa potrebno je dulje liječenje antibioticima. Ako se ne liječi, faringitis može uzrokovati reumatsku groznicu, probleme s bubrezima i srcem. Stoga je važno poznavati simptome faringitisa kako bi se prije pogoršanja simptoma konzultirali s otorinolaringologom. Što još treba uzeti u obzir? Najbolja prevencija je dobra higijena ruku, izbjegavanje izlaganja dimu i korištenje ovlaživača zraka.

Tagovi: