Što je esr (erythrocyte sedimentation rate)

Što je esr (erythrocyte sedimentation rate)

Što je esr?

ESR (erythrocyte sedimentation rate) ili brzina sedimentacije eritrocita ukazuje na prisutnost ili odsutnost upale. Eritrociti, koji su poznati kao crvene krvne stanice, među najzastupljenijim su stanicama u krvi. Zahvaljujući sedimentaciji, što znači taloženju, moguće je razumjeti koliko se brzo crvene krvne stanice talože na dno. Sedimentacija, iako jednostavna, vrlo je važna krvna pretraga koja daje uvid u prisutnost upale ili određenih bolesti. Točnije, sedimentacija eritrocita odnosi se na brzinu kojom se dio uzorka krvi taloži na dno epruvete u kojoj se nalazi. Budući da su određeni procesi koji mogu uzrokovati povećanje sedimentacije eritrocita brojni, visoke vrijednosti mogu se vidjeti kod upalnih bolesti, anemije i infarkta miokarda. U slučaju povišene sedimentacije eritrocita potrebne su dodatne, specifične pretrage kojima se ispituje zdravstveno stanje osobe. Bolesti povezane s povišenim esr su: artritis, reumatoidni artritis, nekrotične promjene u tijelu, ciroza jetre, rak dojke, hipertireoza, leukemija, meningitis, mononukleoza, Crohnova bolest, upala pluća, psorijaza, sindrom iritabilnog crijeva, rak pluća.

Kako se pripremiti za esr

Da bi se odredio esr kod osobe, nisu potrebne posebne pripreme. Kako bi test bio pouzdan, ne smijete ništa jesti šest do osam sati prije zakazanog vađenja krvi. Test sedimentacije, pomoću kojeg se vide upale u tijelu, radi se na temelju rezultata uzimanja krvi osobe u laboratoriju. Na temelju uzete krvi mjeri se koliko krvnih eritrocita padne na dno epruvete. Iako normalne vrijednosti sedimentacije variraju ovisno o dobi i spolu, ova mjerenja daju informacije o prisutnosti mnogih bolesti. Stoga raspon referentnih vrijednosti varira. U bolesnika u kojih se rutinskim pregledom utvrdi povišena sedimentacija eritrocita, a osoba se osjeća dobro, preporuča se ponoviti pregled za dva tjedna. Ako se esr u tom razdoblju ne poveća ili je normalan, to je znak da je povišen zbog neke infekcije. Međutim, ako postoje povišene vrijednosti i odstupanja u krvnoj slici bolesnika, poput povišene razine bijelih krvnih zrnaca u tijelu, to može biti pokazatelj razvoja bolesti.

Niske i povišene vrijednosti esr

Niska sedimentacija ne smatra se velikim zdravstvenim problemom i obično ukazuje na to da je upalna bolest u određenom dijelu tijela gotovo nestala. Kod zdravih ljudi niska sedimentacija se u vrlo rijetkim slučajevima smatra simptomom bolesti. Liječenje niske sedimentacije, kod koje su prisutni simptomi kao što su umor, gubitak tjelesne težine i vrtoglavica, provodi se otklanjanjem temeljnog zdravstvenog problema. Budući da različite patologije uzrokuju povećanje sedimentacije eritrocita, povišene vrijednosti se smatraju nespecifičnim znakom. Kod autoimunih bolesti, upalnih bolesti, esr se može povećati. Međutim, samo to nije dovoljan pokazatelj za postavljanje dijagnoze. Treba uzeti u obzir da trudnoća, uzimanje određenih vrsta lijekova i anemija mogu uzrokovati takvu situaciju. Zato je važno pojačanu sedimentaciju eritrocita pratiti ostalim nalazima. Obrasci visokog esr-a ponekad se mogu pojaviti kod žena tijekom menstruacije. Osim toga, vrijednosti mogu biti povećane tijekom trudnoće ili postporođajnog razdoblja. Ostale situacije u kojima je vrijednost povišena mogu ukazivati na bolesti koje nisu toliko ozbiljne za zdravlje.


Tagovi: