Epipen – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Epipen - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Epipen i kakvo ima djelovanje

EpiPen je vrsta lijeka koji se koristi za hitno liječenje u slučaju ozbiljnih alergijskih reakcija. Takve se reakcije nazivaju anafilaksija, a uzrokovane su alergenima iz lijekova, hrane, ubodima ili ugrizima kukaca, kao i potaknutih tjelesnim naporom ili nepoznatim uzrocima. Lijek sadrži djelatnu tvar adrenalin, koji djeluje izravno na srce, cirkulaciju te dišni sustav (pluća), smanjujući oticanje i potičući srčani ritam, čime se suprotstavlja mogućim smrtonosnim učincima anafilaksije. EpiPen se primjenjuje kod odraslih osoba te djece i adolescenata s tjelesnom težinom koja je veća od 30 kg. Kod takvih osoba važno je da im je utvrđeno da imaju povećan rizik od anafilaksije, također i oni pojedinci koji imaju anafilaktičke reakcije u povijesti bolesti. Simptomi anafilaktičke reakcije mogu biti osip uzdignuti, svrbež kože, crvenilo s osjećajem vrućine, oticanje usana, jezika, grla, šaka i stopala, piskanje kod disanja, promuklost, mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i u nekim slučajevima, gubitak svijesti. Prije primjene EpiPena, potrebno je obratiti se liječniku, posebno ako bolujete od astme, jer postoji povećan rizik od teške alergijske reakcije.

Epipen - primjena, nuspojave

EpiPen se koristi za liječenje teških alergijskih reakcija, poput anafilaktičkog šoka, te se primjenjuje intramuskularno u vanjski dio bedra. Posebnu pažnju treba obratiti na upute za primjenu kod djece, jer postoji EpiPen Jr naprava za autoinjektiranje s nižom dozom adrenalina. Osobe koje uzimaju određene lijekove, poput tricikličkih antidepresiva ili beta blokatora, trebaju obavijestiti svog liječnika ili ljekarnika, jer ti lijekovi mogu utjecati na djelovanje EpiPena. Također, osobe s dijabetesom trebaju pozorno pratiti razinu glukoze nakon primjene EpiPena. Tekst također daje upozorenje o riziku od slučajnog ubrizgavanja u neodgovarajući dio tijela, poput prstiju ili stražnjice, što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Važno je posjetiti liječnika ako ste imali anafilaktičku epizodu radi testiranja na tvari na koje bi mogli biti alergični, kako biste ih mogli izbjegavati u budućnosti. Osobe koje boluju od bolesti srca, pretjerano aktivne štitnjače, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, povišenog tlaka u oku, teških problema s bubrezima, uvećanja ili tumora prostate, visokih razina kalcija ili niskih razina kalija u krvi te Parkinsonove bolesti trebaju se obratiti liječniku prije primjene EpiPena, jer su povećani rizici od nuspojava adrenalina.

Epipen - kako koristiti

Kada Vam liječnik propiše EpiPen, bitno je da razumijete zašto Vam je propisan i kako se koristi. Uvijek ga primijenite prema uputama liječnika i ako niste sigurni, zatražite da vam ponove upute. Članovi obitelji, skrbnici osobe kojoj je potreban ovaj lijek ili učitelji također bi trebali biti obučeni za ispravnu primjenu lijeka. Uobičajena doza za alergijska hitna stanja je 0,3 mg adrenalina za primjenu u mišić. U slučaju akutne alergijske reakcije, odmah je važno upotrijebiti lijek prema uputama liječnika ili ljekarnika. EpiPen se jednostavno ubada u vanjski dio bedra s udaljenosti od otprilike 10 cm, a ne smije se ubrizgavati u stražnjicu. Držite napravu za autoinjektiranje za sredinu, nikada za krajeve, a za pravilnu primjenu slijedite upute. Ako se Vaši simptomi ne poboljšaju ili dođe do njihovog pogoršanja unutar 5-15 minuta nakon prve injekcije, potrebno je primijeniti drugu injekciju. Zbog toga uvijek morate imati sa sobom više od jednog EpiPena. Lijek se izdaje na recept, u ljekarnama.


Tagovi: