Anafilaksija – uzrok, simptomi, liječenje

Anafilaksija - uzrok, simptomi, liječenje

Anafilaksija - uzrok

Anafilaksija je po života opasna alergijska reakcija koja najčešće nastaje zbog uboda insekata, hrane, lateksa ili lijekova. Ukoliko imate alergiju na neku stvar, vaš će imunološki sustav pretjerano reagirati na alergen te će ispustiti kemikalije koje mogu onda izazvati simptome. Uobičajeno se simptomi anafilakse javljaju na samo jednom mjestu na tijelu. Kod nekih osoba se mogu pojaviti intenzivnije anafilaktičke reakcije koje mogu utjecati an sve dijelove tijela i to u isto vrijeme. Zbog toga anafilaksija zahtjeva hitnu liječničku pomoć koja uključuje injekciju epinefrina kao i boravak u bolnici. Ako se ne reagira na vrijeme ishod anafilaktičke reakcije može biti kobno. Najčešći uzrok anafilaktičkog šoka su vam hrana (kikiriki i orašasto voće, kravlje mlijeko, školjke, jaja, ribe, kivi, pšenično brašno), ubod insekata (ose, pčele, stršljenovi), lijekovi (penicilin, anestetici, aspirin), serum (gamaglobulin), hormoni (inzulin, metilprednizolon), estradiol), lateks (guma medicinske rukavice) i okolnosti (hladni vjetar, hladna voda ili izlaganje naporima). No, najčešće anafilaktički šok izaziva penicilin.

Anafilaksija - simptomi

Anafilaksija simptomi se uglavnom pojave već za 5 do 30 minuta nakon što ste bili u doticaju s alergenom. U nekim slučajevima se simptomi mogu pojaviti tek nakon sat vremena. Znakovi anafilaktičkog šoka se obično pojavljuju na više mjesta na tijelu, a ti znakovi su vam osip, crvenilo s modricama, svrbež kože, koprivnjača, otežano disanje, natečeno grlo, natečenost, kašalj, šmrcanje, zbunjenost, nesvjestica, osjećaj pritiska ili stezanja u prsima, poteškoće pri gutanju, problemi s disanjem, promukli glas, osjećaj povraćanja i mučnine, bol u trbuhu, nadutost, grč u trbuhu, proljev, blijeda ili crvena boja lica i tijela, tremor, anksioznost i koma. No, anafilaksija se kod nekih ljudi pojavi i još kasnije, tek nakon 2 do 4 sata nakon doticaja s alergenom. Rijetki su slučajevi gdje se pojavi nakon 12 sati. Najveći je rizik za osobe koje imaju uz alergije i astmu, te imaju genetsku predispozijcu za anafilaktički šok. Uglavnom se anafilaktički šok pojave kod odraslih osoba, kod djece i bebe je to rijetka pojava.

Anafilaksija - liječenje

Anafilaksija je jedno od najhitnijih stanja gdje se odmah mora prepoznati, reagirati i krenuti s liječenjem kako bi se izbjegle posljedice. Pacijenta se mora smjestiti u ležeći položaj i podignuti mu noge. Ukoliko je moguće treba se pacijentu ukloniti alergen odnosno tvar koja je i izazvala anafilaktički šok, što može biti da uklonite lateks rukavice, izvadite žalac od pčele ili prekinete s davanjem lijeka koji mu je i izazvao negativnu reakciju. Također, kada se pojavi anafilaksija kod pacijenta, treba mu se osigurati dovoljna količina kisika, a kod nekih situacija je potrebna intubacija ili pak traheotomija. Ukoliko je potrebno, pacijentu se treba staviti i maska s kisikom. Ukoliko vi primijetite da se nekome dogodila anafilaktički šok kao posljedica neke alergije na neku tvar, trebate trenutno djelovati i pozvati hitnu pomoć. Za osobe koje imaju alergiju, jako je dobra stvar da sa sobom nosite epinefrin injekciju koja dolazi u obliku markera kako bi spriječili anafilaktički šok.


Tagovi: