Što je epiduralna anestezija

Ljepota i zdravlje

Što je epiduralna anestezija

Kakav efekt ima epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija se primjenjuje kako bi se neutralizirala bol, najčešće se primjenjuje kod poroda i trpljenja porođajnih trudova, ali i kod nekih vrsta operacija. Kod epiduralne, anestezija se daje injekcijom u donji dio kralježnice, a za to je zadužen anesteziolog. Kroz kralježnicu putuje sva bol, živci prenose informaciju boli, a epiduralna anestezija to sprječava i u potpunosti eliminira bolove.

Anestezija se, dakle uštrcava u leđa u kanal kralježnice kako bi se blokirala bol, tokom te procedure vi ste budni i prisebni, no morate biti iznimno mirni tokom primjene. Nakon primljene epiduralne injekcije i dalje ćete imati osjećaj u gornjem dijelu tijela.

Epiduralna se primjenjuje kada ležite na boku ili možete sjesti na rub kreveta i blago se nagnuti. Kada se injektira epiduralna, prvo se postavlja injekcija, a zatim se postavlja sitan kateter kroz iglu te se nakon toga igla uklanja. Anestezija se unosi pomoću katetera. U razgovoru sa liječnikom možete prethodno pitati sve što vas zanima i brine oko same procedure i njenog djelovanja.

Kakav rizik postoji kada se primjenjuje epiduralna anestezija

Kada je u pitanju epiduralna anestezija, postoji nekoliko nuspojava zbog kojih je potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć. također, postoje i neki određeni rizici koje preuzimate sa punom odgovornošću u primanje ovakve vrste anestezije.

Kod epiduralne anestezije postoji par komplikacija do kojih može doći: osjećanje glavobolje nakon što anestezija u potpunosti otpusti, nagli pad krvnog tlaka što može biti opasno za bebu ako se to događa za vrijeme poroda, mogući napadaji, bol u leđima, živčana oštećenja, alergijska reakcija, paraliziranje i vrtoglavice. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, ove posljedice mogu biti trajne.

Nakon primijenjene procedure, epiduralna anestezija može uzrokovati natečenost, crvenilo i toplinu, treskavicu i visoku temperaturu, izlučivanje tekućine, nedostatak daha, utrnulost u nogama ili bolovi koji ne nestaju. Ako imate ijedan od ovih simptoma pozovite svog liječnika i opišite mu detaljno što ste osjetili. Nemojte paničariti već se prepustite stručnoj liječničkoj pomoći. Za nuspojave postoje određeni tretmani kojim se mogu nuspojave otkloniti, najvažnije je reagirati na vrijeme.

Boli li kada se primjenjuje epiduralna anestezija

Kada se primjenjuje epiduralna anestezija, anesteziolog će područje gdje se primjenjuje ubod umrtviti tako da vas sam ubod neće jako boljeti. Pri primjeni epiduralne možete osjetiti samo blago peckanje i blagi ubod. No, to će biti beznačajna nelagoda zbog primijene anestetika za umrtvljivanje područja.

Većina pacijenata se žali na osjećaj pritiska pri unosu injekcije kojom se primjenjuje epiduralna anestezija. Epiduralna pruža umrtvljenje od vašeg pupka pa do gornjeg dijela nogu. Epiduralna vam omogućava da ostanete budni tokom poroda, na d i dalje osjećate pritisak, ali ne i tu neizdržljivu bol koja se javlja tokom poroda kad nije primijenjena epiduralna.

Prilikom poroda je jako bitno da osjećate taj pritisak i dalje kako bi sve prošlo u najboljem redu i kako bi pri rođenju djeteta svi bili dobro. Osjetit ćete djelovanje epiduralne anestezije petnaestak minuta nakon primjene. Tokom epiduralne anestezije, ako i dalje osjećate bol možete primiti lijekove protiv bolova kako bi vam se olakšalo. Ti lijekovi mogu se uzimati onako kako vam liječnik to preporuči.

Tagovi: