Endoxan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Endoxan - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Endoxan i njegovo djelovanje

Lijek Endoxan je lijek citostatik koji se koristi za liječenje karcinoma i djeluje na način da ubija stanice karcinoma. Ovaj lijek je u primjeni za liječenje velikog broja karcinoma, a ujedno se kombinira i sa drugim lijekovima za liječenje raka ili uz terapiju radioterapije, odnosno zračenja. Prije primjene ovog lijeka potrebno je utvrditi da li ste alergični na ovaj lijek, da li koštana srž radi kako treba pa će se napraviti krvne pretrage koštane srži, da li imate infekcije mokraćnog sustava ili neku drugu infekciju, te problema u radu bubrega i da li otežano mokrite. Ako je nešto od ovoga vaš slučaj liječnici će odlučiti hoće li vam propisati ovaj lijek.

Naime, lijek Endoxan djeluje na način da smanjuje krvne stanice, bijele, crvene krvne stanice i trombocite koje su važne u imunosustavu za obranu organizma od infekcija i upala. Ako ste nedavno primili kempterapiju ili radioterapiju, imate dijabetes, problema u radu jetre ili bubrega, problema u radu srca, starije ste dobi i krhkog zdravlja potreban je veliki oprez i liječnik koji vam propisuje ovaj lijek toga treba biti svjestan.

Nuspojave lijeka Endoxan

Ovaj citostatik ima brojne nuspojave pa tako može izazvati i druge vrste karcinoma od onoga kojeg liječi, a često izaziva karcinom pluća i karcinom mokraćnog mjehura. Osim što snižava trombocite, te bijele i crvene krvne stanice pa tako smanjuje imunitet i otpornost organizma za druge bolesti i infekcije, lijek Endoxan ima niz nuspojava koje se mogu pojaviti tokom terapije, ali i nakon duljeg vremena po završetku terapije.

Oštećenja rada srca i poremećaj ritma rada srca, ožiljci na plućima, poremećaj rada jetre su nuspojave koje mogu biti vrlo ozbiljne jer uz smanjen imunitet organizam je uslijed djelovanja ovog lijeka vrlo izložen. Gubitak kose je popratna pojava svake kempterapije, pa tako i kad se primjenjuje ovaj citostatik. Uslijed smanjenja trombocita dolazi do otežanog zgrušavanja krvi pa i do nenadanih krvarenja, poput krvarenja desni ili rana koje ne zacjeljuju. Kao nuspojava je moguća i jaka bol u prsima, prolazan gubitak vida, poremećaji govora, pa čak i poremećaji svijesti. Može se pojaviti mokraća u krvi, te upala mokraćnog mjehura.

Endoxan će izazvati i malaksalost, umor, te osjećaj da niste dobro, reagirat ćete preosjetljivo na dodire, mirise, zvukove. U težim slučajevima moguća je sepsa, anafilaktički šok zbog alergije, upala pluća, gluhoća, kardiomiopatija, utrnulost i trnci u udovima, te bol u područjima koje podražuje živac. Moguća nuspojava su i rak bijelih krvnih stanica, leukemija, te sekundarni tumori i karcinomi.

Iskustva u terapiji lijekom Endoxan

Pacijenti koji su oboljeli od karcinoma kad im liječnik propiše ovakv lijek koji ima veliki broj nuspojava i nemaju veliki izbor jer se bore protiv opake bolesti i moraju prihvatiti lijek koji im liječnici odrede. Citostatik Endoxan nerijetko izaziva veliki broj nuspojava od kojih su neke blažeg, do umjerenog i težeg oblika.

I muškarci i žene ukoliko planiraju trudnoću trebaju zamrznuti spermije i jajašca kako bi nakon liječenja mogli imati djecu jer mnogi nakon liječenja lijekom Endoxan ostaju sterilni. Kod muškaraca dolazi do poremećaja u stvaranju spermatozoida, a kod žena poremećaj u ovulacijama. Brojni pacijenti imaju iskustva u terapiji ovim lijekom da im je imunitet oslabio i da su bili podložni infekcijama i upalama i na najmanje izlaganje vanjskim utjecajima i drugim ljudima.

Iskustva su mnogih da su se osjećali malaksalo, anemično, da su gubili apetit pa se kod nekih pojavila i anoreksija. Ćelavost ili alopacija će se dogoditi sigurno svim pacijentima koji su na terapiji ovim lijekom, a kod nekih će se pojaviti i potemećaj u radu srca, jetre i bubrega. Lijek se daje intravenozno u amblulantnom liječenju od strane stručno obučenih medicinskih serstara i boličara, pod nadzorom liječnika.


Tagovi: