Zytiga – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zytiga - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zytiga - primjena i djelovanje

Zytiga je lijek koji sadrži djelatnu tvar abirateronacetat. Koristi se za liječenje raka prostate u muškaraca koji se naziva metastatski kastracijski rezistentni karcinom prostate. Djelovanje lijeka se temelji na svojstvu inhibicije enzima poznatog kao CYP17A1. Ovaj enzim ima ključnu ulogu u stvaranju hormona testosterona i drugih androgena u tijelu. Budući da je testosteron važan za rast i održavanje prostate, liječenje karcinoma prostate često uključuje smanjenje razine testosterona, što se može postići kastracijom, koja može biti kirurška ili medicinska, ili s blokiranjem androgenih receptora. Međutim, neki tumori prostate mogu razviti otpornost na ove tretmane, iako je razina testosterona smanjena. Lijek ciljano inhibira enzim CYP17A1 u testisima, nadbubrežnim žlijezdama i samoj prostati, čime smanjuje proizvodnju androgena, uključujući testosteron. Ograničavanjem dostupnosti ovih hormona, lijek može usporiti rast i širenje tumorskih stanica prostate i poboljšati kontrolu nad karcinomom. Zytiga se često propisuje zajedno s kortikosteroidom kako bi se minimizirale neželjene reakcije i poboljšala učinkovitost lijeka.

Zytiga - upute i nuspojave

Zytiga dolazi u obliku tableta koja se uzima oralnim putem, te se uzima prije ili tokom obroka uz čašu vode. Liječnik će na temelju Vašeg stanja i napretka raka prostate odrediti dnevnu dozu. Veoma je bitno se pridržavati uputa i ne preskakati, mijenajti dozu ili prekidati liječenje bez prethodnih konzultacija sa svojim liječnikom. Zytiga može kod nekih pacijenata uzrokovati određene neželjene učinke. Neki od uobičajenih nuspojava koje su povezane s primjenom ovog lijeka su umor, osjećaj slabosti, mučnina, povraćanje, povišeni krvni tlak, oticanje, povećanje tjelesne mase, promjene u jetrenim enzimima što može dovesti do poremećaja funkcije jetre, gubitak apetita, problemi s probavom kao što su proljev i zatvor i bol u mišićima i zglobovima. Ako Vam se pojave neki od navedenih nuspojava, ili zadobijete alergijske reakcije nakon primjene ovog lijeka, veoma je bitno odmah o tome obavijestiti svojeg liječnika kako bi Vam prilagodio tretman liječenja ili Vam pružio odgovarajuću skrb.

Zytiga - cijena i iskustva

Zytiga se mora držati podalje od dohvata i pogleda djece. Na pakiranju lijeka je naveden rok trajanja koji se odnosi na zadnji dan u spomenutom mjesecu. Nakon isteka roka trajanja se ne smije više dalje koristiti, te se mora čuvati u njegovom originalnom pakiranju na sobnoj temperaturi. Zytiga sadrži djelatnu tvar abirateronacetat, a jedna tableta od 250 ili 500 grama sadrži u sebi 250 ili 500 miligrama abirateronacetata. Pomoćne tvari koje se nalaze u jezgri tablete su silicirana mikrokristalična celuloza, umrežena karmelozanatrij, hipromeloza, magnezijev stearat, laktoza hidrat, koloidni bezvodni silicijev dioksid i natrijev laurilsulfat. U filmu ovojnice se nalaze makrogol 3350, talk, polivinilni alkohol, titanijev dioksid i crveni i crni željezov oksid. Tablete su bijele ili ljubičaste boje, okruglog ili ovalnog oblika, filmom obložene s oznakom AA na jednoj strani, i 250 ili 500 na drugoj strani. Lijek od 250 miligrama dolazi u pakiranju bočice s 120 tableta, dok lijek od 500 miligrama dolazi u kartonskoj kutiji. Jedna kutija za 28 dana sadržo u sebi 56 tableta, dok kutija za 30 dana sadrži u sebi 60 tableta. Lijek se izdaje na liječnički recept, te se može kupiti u svakoj ljekarni po dobroj cijeni. Mnogi su pacijenti imali odlična iskustva s ovim lijekom.


Tagovi: