Zašto ne piti čaj od koprive prije spavanja

Zašto ne piti čaj od koprive prije spavanja

Čaj od koprive i njegova blagotvornost

Čaj od koprive je izuzetno bogat raznim kemijskim spojevima, mineralima selen, kalcij, kalij, fosfor, željezo, magnezij i cink, vitaminima A, D, C i K, masnim kiselinama alfa-linolenska kiselina, sterolima, te antioksidansima terpenoidi, karotenoidi i polifenoli. Ovaj je čaj snažan pročišćivač krvi, te ima antibakterijska, protuupalna, antifugalna i adstringentna svojstva. Redovnim konzumiranjem ovog čaja unosite u svoj organzam hranjive tvari i time pomažete svom cjeloupnom zdravstvenm stanju.

Ujedno čaj od koprive može prevenirati određena bolesna stanja i kronične bolesti koje su povezane s upalama, pretilosti, dijabetes, rak, te bolesti srca. Polifenoli koji se dobivaju iz ekstrakta koprive vrlo su djelotvorni u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Kako ovaj čaj sadrži i jake antioksidanse čisti tijelo pod štetnih tvari, oštećenja stanica i djeluje na usporavanje procesa starenja.

Ova biljka je samonikla i raste na zapuštenim mjestima po cijelom svijetu, a u narodnim medicinama je poznatakao ljekovita biljka više od 1000 godina. Stari Grci su koristili koprivu u masažama protiv reumatskih bolesti, a poznato je da je djelotvorna i kao diuretik i antihemoragik, zaustavlja krvarenje.

Za što je dobar čaj od koprive

Pozitivan učinak koji čaj od koprive daje uz već navedeno je da ubažuju simptome povećanih prostata i rinitisa, te smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju šećer u krvi, te snižavaju povišeni krvni tlak koji predstavlja visoki rizik za bolesti srca i moždang udara. Beta karoten, luteoksantin i lutein djeluju antioksidativno i protuupalno te čaj od koprive liječi upalne procese.

Ovaj čaj je dobar za liječenje mokraćnog sustava i pomaže ispiranju bakterija koje se nalaze u urinarnom traktu. Također povoljno djeluje za sve bolesti mokraćnog sustava, a kod benigne hiperplazije prostate koje uzrokuje povećanje prostate kod muškaraca ublažava simptome i smiruje bolove i probleme s mokrenjem. Ujedno se kopriva od davnina koristila za bolove i upale mišića koje mogu biti povezane s artritisom i osteoartritisom.

Kopriva je dobra i ako se koristi za mršavljenje kada osoba ima problema s pretilosti i viškom kilograma, te detoksikacijom izbacije štetne tvari i masnoće iz organizma. Prirodan je diuretik, a s obzirom da kopriva sadrži i dosta magnezija pomaže i kod nadutosti, te općenito metabolizmu u sagorijevanju kalorija. Ipak za proces mršavljenja će biti potrebno prilagoditi prehranu i smanjiti unos ugljikohidrata, a povećati unos povrća, voća i ribe.

Zašto ne treba piti čaj od koprive prije spavanja

Čaj od koprive se može piti svaki dan, no nemojte općenito pretjerivati s obzirom da čaj ima snažan učinak svojim ljekovitim svojstvima. Ujedno trebate pripaziti koje čajeve još konzumirate kako se učinak čaja od koprive ne bi pojačao. Čaj od koprive se može piti i prije spavanja naročito ako imate bolove, čaj će umiriti upalni proces i moći ćete mirno spavati.

No, kao i svaki čaj i ovaj čaj sadrži teine koji bi vas mogli držati budnima neko vrijeme pa ukoliko planirate spavanje čaj popijete par sati prije. Kako u prirodi dok berete koprivu ona će vas na golu ruku žariti i imat ćete neugodan osip, edem i svrbež, tako može djelovati da iritira služnicu vašeg želuca. U trudnoći i kod dojenja se ne preporučuje konzumirati čaj od kopriva, a osobe koje boluju od srčanih bolesti ili imaju oštećenja bubrega ne bi smjele konzumirati ovaj čaj. Kako kopriva pomaže u lučenju mokraće tako se u tijelu može smanjiti razina kalija, pa kod dulje upotrebe ovog čaja potrebno je kontrolirati razinu kalija u krvi.


Tagovi: