Enbrel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Enbrel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Enbrel je biološki protuupalni lijek

Većina bioloških lijekova su skupi i mogu ih odobriti samo bolnička povjerenstva, cijena je razlog zašto ih rijetko odobravaju iako dokazano djeluju, a neki od tih bioloških lijekova se daju u infuziji, drugi u injekcijama. Enbrel je biološki protuupalni lijek koji dolazi na tržište lijekovima u obliku praška za pripremu otopine za injekciju, u obliku gotove otopine za injekciju u štrcaljki ili u brizgalici i aplikatora napunjenih otopinom za injekciju, vaš liječnik određuje oblik i dozu.

Enbrel sadrži aktivnu djelatnu tvar etanercept koja je fuzijski protein dobiven posebnom tehnologijom rekombiniranja DNA. Lijek se daje potkožnim injekcijama koje daje stručna i educirana osoba. Djelovanje lijeka se manifestira na smanjenje upale i smirivanje drugih simptoma bolesti, a liječenje mora nadzirati liječnik. Prva četiri mjeseca liječenja idu na teret bolničkog proračuna, ako postoji opravdana potreba za nastavkom liječenja, oprt ga mora odobriti bolničko povjerenstvo, ali recept se izdaje na teret zdravstvenog osiguranja, a najdui period liječenja je 12 mjeseci.

Za koje bolesti se propisuje enbrel

Biološki lijekovi su predviđeni za odrasle osobe, tinejdžere, adolescente i pedijatrijsku populaciju kod koje se pri doziranju mora voditi računa o dobi i tjelesnoj težini. Lijek se može primjenjivati kao monoterapija ili u kombinaciji sa metroteksatom, a za koje se bolesti propisuje enbrel slijedi kratki popis. Lijek se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, idiopatskog juvenilnog artritisa, psorijatičnog artritisa, aksijalnog spondiloartritisa (bez radiološkog dokaza), plak psorijaze kod odraslih i u dječjoj dobi, osoba koje imaju poliartritis.

Enbrel se ne smije početi davati bolesnicima u akutnom stanju bolesti. I kada započne liječenje ovim lijekom treba paziti na infekcije prije početka liječenja, za vrijeme liječenja i nakon završenog liječenja. Pedijatrijska populacija mora primiti sva redovna cjepiva prije početka liječenja ovim lijekom. Ovaj lijek je u trudnoći dopušten samo ako liječnik procijeni daje to neophodno, a žene koje doje ga ne smiju primati. Žene u reproduktivnoj dobi bi trebale koristiti kontracepciju za vrijeme ovog liječenja.

Enbrel s drugim lijekovima i nuspojave

Ukoliko se pojavi alergijska reakcija liječenje se odmah prekida. Liječnici trebaju znati koje sve lijekove uzimate jer enbrel s drugim lijekovima i nuspojave mogu biti povezane ili pojačane. Vrlo česte nuspojave lijeka su infekcije kože, urinarne infekcije i infekcije gornjih dišnih puteva, može se pojaviti glavobolja, reakcija na mjestu uboda injekcije (bol, oticanje, eritem, crvenilo, krvarenje, modrice, svrbež). Često se uz infekcije kože pojavljuju i antitijela, alergijske reakcije, osip, svrbež (pruritis), groznica (pireksija) i slična stanja.

Enbrel rjeđe izaziva ozbiljne infekcije poput upale pluća, infekciju kože i potkožnog tkiva (celulitis), bakterijski artritis, parazitnu infekciju ili sepsu. Manje česta nuspojave su i nemelanomski rak kože, anemija, trobocitopenija, leukopenija, neutropenija, vaskulitus, uveitis, skleritis, pogoršanje kongestivnog zatajenja srca, crijevne upale, povišeni jeteni enzimi, psorijaza, angioedem, urtikarija. Rijetke nuspojave su tuberkuloza, maligni melanom, aplastična anemija. Mogu se pojaviti i druge nuspojave neutvrđene učestalosti kao raktivacija hepatitisa B, listeria, kaposijev sarkom, karcinom merkelovih stanica, hematofagična histiocitoza, te pogoršanje deratozoitisa.


Tagovi: