Što je poliartritis

Ljepota i zdravlje

Što je poliartritis

Poliartritis zahvaća više zglobova odjednom

Poliartritis je naziv za upalu više zglobova te predstavlja jedan od oblika kroničnog reumatoidnog artritisa. Radi se o kroničnoj, autoimunoj bolesti kojoj uzrok nije poznat te je specifičan po tome što prvenstveno zahvaća zglobove. Najčešća je upalna reumatska bolest te se pretpostavlja da od te bolesti boluje i do 1,5 posto svjetske populacije. Kako bi se govorilo o poliartritisu, tom bolesti treba biti zahvaćeno pet ili više zglobova, a karakterizira je upalni proces koji počinje u sinoviji, odnosno, membrani kojom su zglobovi obuhvaćeni. Ta je membrana bogata enzimima i nekim drugim tvarima koje mogu razoriti hrskavicu, ali i samu kost što rezultira nepovratnim promjenama i oštećenjima zglobova. To rezultira nestabilnosti zglobova što s vremenom dovodi do razvoja raznih deformacija. Poliartritis se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se kreće javljati između dvadesete i četrdesete godine života te se češće viđa kod ženske populacije. To ne znači da je kod muškaraca nema, znači samo da je rjeđa.

Poliartritis ima mnoge simptome

Poliartritis najčešće obuhvaća koljena, skočne zglobove, zapešća, ali i one sitnije zglobove koji se nalaze u šakama i stopalima. Poliartritis karakterizira bol, posebice prilikom kretanja te zahvaćeni zglobovi mogu biti osjetljiviji na dodir. Simptomi mogu biti neprekidni i progresivni, no ponekad je bolest popraćena naizmjeničnim remisijama, odnosno, povlačenjima simptoma koji se kasnije vraćaju. Osim bolova na području zglobova, mogu se pojaviti i određeni simptomi koji nisu povezani s njima pa je tako moguće uočiti promjene na površini kože, probleme s plućima, krvnim žilama i slično. Kada je koža u pitanju, tada je moguće naići na reumatoidne čvoriće koji su najčešći na području laktova te se najčešće javljaju kod mlađe populacije. Također, na koži se mogu pojaviti i rane ukoliko koža ne dobiva dovoljno nutrijenata, što je rezultat upala krvnih žila koje pritom ne mogu dovesti dovoljno hranjivih tvari. Pluća mogu biti zahvaćena upalom poplućnice ili fibrozom pluća što rezultira kašljem i osjećajem nedostatka zraka. Također, kod nekih bolesnika se javlja i suho oko te upala oka.

Poliartritis iziskuje vremena za postavljanje dijagnoze

Kako bi se postavila dijagnoza, potrebno je odraditi višestruke pretrage jer se poliartritis kao dijagnoza teško postavlja. Razlog tome je što mnoge bolesti imaju slične simptome, zbog čega dijagnostika može potrajati. Važne su laboratorijske pretrage, posebice vrijednosti c reaktivnog proteina, odnosno, CRP te pozitivan reuma faktor. Kod mnogih bolesnika su prisutna i anticitrulinska protutijela te su stoga te stavke vrlo korisne prilikom dijagnosticiranja bolesti. Također, koriste se dijagnostičke metode kao što je ultrazvuk, rendgen te magnetna rezonanca pomoću kojih se prate promjene na zglobovima. Poliartritis nema konkretan lijek kojim bi se liječio. Kako se radi o progresivnoj bolesti koju nije moguće u potpunosti zaustaviti, cilj liječenja je klinička remisija ili usporavanje aktivnosti bolesti. Najčešći lijekovi koji se daju bolesnicima su metotreksat, što je imunosupresiv koji se daje u tjednim dozama. Kako bi se smanjila upala, često se daju i kortikosteroidi u niskim dozama. Vrlo česti su i nesteroidni antireumatici, no sve su češći i biološki lijekovi. Također. kod ove bolesti važnu ulogu imaju i medicinske vježbe te fizikalna terapija kako bi se očuvala funkcionalnost bolesnika.

Tagovi: