Emfizem pluća – simptomi, uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Emfizem pluća - simptomi, uzroci i liječenje

Što uzrokuje emfizem pluća

Emfizem pluća razvija se jako sporo i može imati mnoge uzroke. Neki od uzroka emfizema pluća su pušenje kao glavni i najčešći uzrok, izloženost zagađenom zraku, rijetka nasljedna bolest, prašina, nečistoće, isparavanju kemikalija i otrovnim parama.

Emfizem pluća karakterizira problem sa zračnim vrećicama, alveola. Taj problem može biti rastegnuće alveola, njihova nestabilnost, uskost, potpuno uništenje ili prenapuhnutost. Kada dolazi do prevelikog napuhnuća zračnih vrećica dolazi do urušavanja zidova koji dijele alveole, to uzrokuje nedostatak daha i smanjenu respiratornu funkciju tijela. Kada alveole, odnosno zračne vrećice prođu kroz tako nešto, nema povratka, one ostaju trajno oštećene i na sebi imaju rupice, što je vidljivo na donjem dijelu plućnog tkiva.

Plućni emfizem je bolest koja spada u kategoriju kroničnih opstruktivnih bolesti. Što to znači? To znači da je to bolest pluća koja uzrokuje probleme sa disanjem zbog nepravilnog toka zraka u tijelu. Takvo stanje je trajno i nije ga moguće popravit, što može dovesti to situacija opasnih po život osobe.

Kako prepoznati emfizem pluća

Emfizem pluća i njegovi simptomi se pokazuju različito kod različitih ljudi, no postoje neki od simptoma koji su uobičajeniji od drugih. Rani simptomi emfizema pluća su kašalj, ubrzano disanje, zvuk zviždanja pri disanju, kratkoća daha koja postaje sve izraženija kada su u pitanju tjelesne aktivnosti, te iskašljavanje.

No, ima još nekih simptoma koji se pojavljuju često uz emfizem pluća kao što su anksioznost, depresija, nesanica i problemi sa spavanjem, gubitak tjelesne težine, prenapuhanost pluća, smušenost, izniman umor i vrtoglavica, srčani problemi i razvoj srčanih bolesti. Simptomi emfizema pluća su iznimno slični svim drugim bolestima i stanjima koje se događaju u plućima i imaju veze sa respiratornim sustavom.

Ako imate te simptome, u svakom slučaju obavezno posjetite svog liječnika kako bi on točno definirao o kojem se stanju radi ili vas barem uputio specijalistu koji će dijagnosticirati bolest koju imate. Pregledavanjem vaše povijesti bolesti i sistematskim pregledom može se odrediti o kojem se stanju radi, no testiranjem funkcije pluća može se pobliže odrediti je li problem u emfizemu pluća.

Kako se liječi emfizem pluća

Ciljano liječenje kod bolesnika koji imaju emfizem pluća jest da žive što lakše i nesmetano zbog bolesti, te da se pronađe način na koji se simptomi bolesti mogu kontrolirati. Cilj liječenja je postići prevenciju pogoršanja stanja u kojem se osoba nalazi, te postići kontrolu simptoma i smanjiti pojavu istih.

Ne postoji način na koji možete popraviti to stanje niti na neki način izliječiti nastalu štetu na plućima. Liječenje emfizema pluća za cilj ima oporavak pluća i njihove funkcije što obuhvaća vježbe disanja koje jačaju mišiće zadužene za disanje. Emfizem pluća liječi se antibioticima u slučaju bakterijske upale, simptomi se sprječavaju i ne udisanjem dima cigarete, te izbjegavanjem bilo kakvih otrovnih para, prašine ili zagađenja zraka.

Kako biste spriječili pogoršanje stanja na plućima preporučuje se cijepljenje protiv gripe, pneumokoka i COVID-19 bolesti. Jedan od najučinkovitijih načina izlječenja jest transplantacija pluća, međutim to sa sobom nosi određene nuspojave i moguće komplikacije. Ako imate prekomjernu težinu, mogli biste si olakšati gubitkom tjelesne težine i prilagođenom prehranom, te zdravim navikama kao što je prestanak pušenja i konzumiranja alkohola.

Tagovi: