Emanera tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Emanera tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Emanera - akcija

Koja su svojstva i djelovanje Emanera kapsula? Emanera je lijek u kapsulama indiciran za gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i za liječenje Zollinger-Ellisonovog sindroma. Sadrži aktivnu tvar zvanu esomeprazol. Spada u skupinu lijekova inhibitora protonske pumpe. Esomeprazol inhibira lučenje želučane kiseline, što smanjuje rizik od ulceracije.

Također se koristi u kombiniranoj terapiji za iskorjenjivanje Helicobacter pylori. Lijek se brzo apsorbira iz tankog crijeva, metabolizira u jetri i izlučuje urinom. Ovaj pripravak je u obliku tvrdih kapsula koje su dostupne u dozama: 20 mg i 40 mg. Lijek treba uzimati prema savjetu liječnika, jer neovisni odabir doze može negativno utjecati na zdravlje. Ovisno o bolesti, liječnik će odrediti dozu. Obično je jedna tableta pola sata prije jela. Kapsule se ne smiju žvakati ili drobiti. Ovisno o bolesti i simptomima, liječnik odlučuje o dozi. Pripravak se ne smije primjenjivati ​​u djece mlađe od 12 godina, dojilja i osoba koje istodobno uzimaju antivirusne lijekove.

Emanera - nuspojave

Postoji li rizik od nuspojava tijekom liječenja? Uz korištenje ovog lijeka ili bilo kojeg drugog pripravka mogu se pojaviti nuspojave. Među najčešćim su glavobolja, proljev, bolovi u trbuhu, plinovi, zatvor, mučnina i povraćanje. Ostale nuspojave uključuju suha usta, dermatitis, svrbež i osip. Postoje i slučajevi smetnji vida, bolova u zglobovima i opće mišićne slabosti. Potrebne su dodatne mjere opreza kod osoba preosjetljivih na njegove sastojke, kao i kod pacijenata s dijagnozom želučanog čira.

Osim toga, trebate obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, čak i o onima koji se ne izdaju bez recepta. Iako Emanera nema izravan učinak na krvni tlak, može sniziti razinu natrija u tijelu i dovesti do srčanih problema. Primjena lijeka tijekom trudnoće zahtijeva razgovor s liječnikom koji će na temelju individualne procjene utvrditi postoje li veliki rizici. Emanera može negativno utjecati na pravilan rad jetre i bubrega. Nema podataka o prolasku lijeka u majčino mlijeko, pa se ne preporučuje uzimanje tijekom dojenja.

Emanera, cijena i iskustvo

Cijena Emanera kapsula ovisi o ljekarni i ljekarni u kojoj se kupuje. Postoje li kontraindikacije za korištenje ovog pripravka i kakva su iskustva s njegovom primjenom? Bilo koji lijek, uključujući Emanera kapsule, može, ali i ne mora imati nuspojave. Incidencija nuspojava na temelju kliničkih ispitivanja javlja se u 1 od 100 bolesnika. Proizvođač lijeka u uputama navodi moguće nuspojave koje mogu biti povezane s njegovom primjenom, ali to ne znači da će se pojaviti kod svih pacijenata. Uputa o lijeku sadrži napomene koje je potrebno analizirati prije uporabe.

Procjenu rizika i koristi mora napraviti liječnik koji je upoznat s bolesnikovom anamnezom. Zabrinutost oko mogućih nuspojava može ometati proces liječenja i imati veći utjecaj na pojavu nuspojava od samog pripravka. To može dovesti do napuštanja terapije, što može imati negativan utjecaj na zdravlje zbog mogućih nuspojava koje se mogu, ali i ne moraju pojaviti. Postoje situacije u kojima korištenje kapsula treba provoditi s posebnim oprezom. Povremeno može biti potrebno promijeniti dozu lijeka ili provesti kontrole. U slučaju dugotrajnog liječenja, trebate ostati pod stalnim liječničkim nadzorom.


Tagovi: