Ekstrasistole (preskakanje srca) – uzrok, simptomi, liječenje

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara
 
Ekstrasistole (preskakanje srca) - uzrok, simptomi, liječenje

Ekstrasistole - promjene u srčanom ritmu

Ekstrasistola je vrsta srčane aritmije. Poremećaj srčanog ritma, odnosi se na ubrzani rad srca u odnosu na normalu, gdje se mogu uočiti određeni skokovi u pulsu. U mirovanju broj otkucaja srca iznosi 50 do 100 otkucaja u minuti i smatra se normalnim. Ali taj broj može varirati i mijenjati se tijekom određenih situacija, poput bavljenja sportom ili kao odgovor na stres. Kada je otkucaj srca prebrz, ova abnormalnost je poznata kao preskakanje srca. Može biti uzrokovano sa više čimbenika, a najčešći su hormonska neravnoteža, želučani problemi, kardiovaskularne bolesti, nedostatak kalija i uzimanje lijekova za astmu.

Ekstrasistole podjednako pogađaju muškarce i žene svih dobnih skupina, a problemi se mogu pojaviti u djetinjstvu i adolescenciji. Međutim, češći je među starijim osobama. Ekstrasistole kao oblik srčane aritmije vrlo su česte kod zdravih ljudi i osoba sa drugim zdravstvenim problemima što je uzrokovano emocionalnim ili fizičkim stresom. U većini slučajeva ovo nije zabrinjavajući poremećaj.

Simptomi ekstrasistole

Glavni uzroci ekstrasistola često nisu izravno povezani s promjenama na srcu. Ekstrasistole povremeno mogu biti posljedica srčanih poremećaja, kao što su koronarna arterijska bolest i zatajenje srca. Anksioznost i stres također rezultiraju promjenama u otkucaju srca. Mogući uzroci blažeg oblika su korištenje određenih supstanci, stimulansa, kofeina, energetskih napitaka, alkohola, intenzivan napor tijekom vježbanja. Osim stresa, ateroskleroza, bolest začepljenih arterija, otežava prolazak optimalne količine krvi, što dovodi do srčane aritmije.

Simptomi ekstrasistole mogu biti privremeni ili česti, sa ili bez određenih abnormalnosti. Kako je ovo stanje često asimptomatsko, osoba ne doživljava uvijek velike promjene. Ekstrasistolna bolest u osoba s visokim krvnim tlakom i slabim srcem može se pogoršati intenzivnom tjelovježbom i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Sukladno tome, znak upozorenja može biti jaka bol u prsima i ponavljanje ovog stanja, koje nosi rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kada se ne dijagnosticira i ne liječi, ovo stanje može dovesti do promjena u srcu, njegove snage, zatajenja ili smrti.

Što znači liječenje ekstrasistole?

Kako bi se uklonili rizici, važno je odrediti obrazac srčane aritmije. Dijagnozu ekstrasistole postavlja kardiolog uz pomoć pregleda i pretraga na temelju kojih se procjenjuje stanje. Liječenje ekstrasistola varira ovisno o uzroku, promjenama i ozbiljnosti stanja. Stoga u blažim slučajevima liječnik može ukazati na potrebne promjene u načinu života, pri čemu treba uvesti uravnoteženiju i zdraviju prehranu, redovitu tjelovježbu i aktivnosti koje će pridonijeti opuštanju. Iako ovo stanje nije moguće spriječiti, zdrav način života može smanjiti rizik od ozbiljnijih komplikacija.

Ekstrasistola je u većini slučajeva prisutna kod osoba koje ne boluju od srčanih bolesti i nemaju zdravstvenih problema, ali je uzrok vezan uz jak stres. Liječenje uključuje promjenu načina života, korištenje lijekova za sprječavanje aritmija i srodnih bolesti. Anksioznim osobama koje pate od ekstrasistole potrebni su lijekovi koji će usporiti njihov rad srca i smanjiti simptome uzrokovane stresom ili strahom. Kada postoje srčane bolesti, ograničava se intenzitet tjelesne aktivnosti, ali se pacijentu savjetuje lagane aktivnosti.


Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara