Ateroskleroza – problemi s krvnim žilama – uzrok, simptomi i liječenje

Ateroskleroza - problemi s krvnim žilama - uzrok, simptomi i liječenje

Ateroskleroza - uzrok

Ateroskleroza se pojavljuje kada krvne žile koje prenose kisik i hranjive tvari iz vašeg srca u ostatak vašeg tijela, odnosno arterije, postanu debele i ukočene te pritom znaju u ponekim slučajevima i ograničiti protok krvi u druge organe i tkiva. Zdrave arterije su fleksibilne i elastične, ali s vremenom se zidovi arterija mogu stvrdnuti zbog nakupina masti, kolesterola i ostalih tvari koje se nakupe na stijenkama arterija odnosno krvnim žilama, te se time stvaraju dodatni problemi s krvnim žilama i krv ne može normalno teći. Ova nakupina naziva se plak. Plak može uzrokovati sužavanje arterija te time blokirajući protok krvi.

Plak također može puknuti, što dovodi do krvnog ugruška. Ateroskleroza je specifična grana koja pripada u skupini arterioskleroza i ona se dijeli u 6 tipova, a to su da prvo se razvijaju masne pjege, preko masnih pruga, potom intermedijarne lezije, aterom, fibroaterom koji nastane zbog komplikacija zbog ovapnjenja, rupture i krvarenje ateroma i tromboze.

Ateroskleroza - simptomi

Ukoliko vam je dijagnosticira blaga ateroskleroza tada ne budete iskusili skoro nikakve nikakve simptome. Obično nećete imati simptome ateroskleroze sve dok arterija nije toliko sužena ili začepljena da ona ne može opskrbiti dovoljno krvi do vaših organa i tkiva. U ponekim slučajevima jedan krvni ugrušak može u potpunosti blokirati protok krvi, ili se čak raspadne te time izazvati srčani ili moždani udar.

Ukoliko vam je dijagnosticirana umjerena do teža ateroskleroza možete imati ove sljedeće simptome koje ovise o tome koja vam je arterija zahvaćena. Ukoliko je zahvaćena srčana arterija tada možete osjetiti bol ili pritisak u prsima. Ukoliko je zahvaćena arterija koja vodi do mozga u tom slučaju možete imati utrnulost ruku ili nogu, probleme s govorom ili da nejasno govorite, privremeni gubitak vida na jednom oku, te spuštene mišiće na licu. Ukoliko se ne tretira ovaj oblik na vrijeme može dovesti do moždanog udara. Ako vam je zahvaćena arterija na rukama ili nogama možete imati simptome bolesti perifernih arterija poput boli u nogama dok hodate te niski krvni tlak u zahvaćenom udu. Ako vas zahvate ovi problemi s krvnim žilama koje vode do bubrega povisiti će vam vam se krvni tlak te može doći do zatajenja bubrega.

Ateroskleroza - liječenje

Jedno od prvih načina kako se može ateroskleroza liječiti je da implicirate promjene u svom načinu života, a to je poboljšanje vaše prehrane i biranje zdravih opcija hrane, vježbanje i redovno kretanje, već i šetnja od pola do sat vremena može učiniti čuda. No, u nekim slučajevima će vam biti potrebni lijekovi ili čak kirurški zahvati.

Lijekovi koji se koriste za liječenje ateroskleroza su statini i ostali lijekovi koji služe za suzbijanje kolesterola koji može usporiti, zaustaviti te čak preokrenuti nakupljanjem masnih naslaga u arterijama, razrjeđivač krvi poput aspirina može smanjiti rizik od nakupljanja trombocita u suženim arterijama i stvaranje krvnog ugruška te lijekovi za snižavanje krvnog tlaka mogu smanjiti šanse za srčani udar i zaustaviti aterosklerozu.

Ukoliko imate teže simptome ili ozbiljnu blokadu arterija, kirurški zahvati poput angioplastika i postavljenje stenta koji može otvoriti začepljenje ili blokiranu arteriju, endarterektomija gdje se uklanjaju plak sa stijenki suženih arterija, fibrinolitička terapija gdje se koristi lijek za otapanja ugrušaka, te operacija premosnice koronarne arterije gdje se presađuje zdrava krvna žila iz drugog dijela tijela i stvara obilaznica oko blokirane arterija te se tako može preusmjeriti protok krvi.


Tagovi: