Što je aterom

Ljepota i zdravlje

Što je aterom

Što je aterom

Aterom je kožna promjena koja nastaje unutar začepljenih lojnih žlijezda. To je poseban oblik benigne izrasline u potkožnom tkivu ispunjenom stanicama kože i masnoćom. Veličina ateroma je različita, može biti od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Neupaljeni ateromi mogu doseći veličinu od jednog do dva centimetra. Ako su upaljene, mogu narasti do veličine kokošjeg jajeta, ponekad i više. Stvaranje ateroma može biti iz raznih razloga, dijagnosticira se kod ljudi bilo kojeg spola i dobi. Obično rastu sporo i ne uzrokuju simptome. Manji ateromi često se pojavljuju u skupinama. Mogu se naći na glavi, licu, ušnim resicama, vratu, rukama, prsima, leđima, genitalnom području. Sve dok aterom nije upaljen, ne boli. No inficirani ateromi vrlo su osjetljivi na dodir i dovode do promjena na površini kože. Ponekad se pod vanjskim utjecajem mogu spontano isprazniti, pri čemu je sadržaj ateroma bijele boje, karakterističnog i neugodnog mirisa. Nekoliko tjedana nakon spontanog pražnjenja, ateromi se ponovno pojavljuju.

Što je aterom i koji je njegov uzrok

Poznato je da se aterom može pojaviti bilo gdje na tijelu. Javlja se u području folikula dlake, koje se nalaze po cijelom tijelu. Može se pojaviti čak i kada su dlačice vrlo male. Benigne je prirode i ne prelazi u zloćudne tumore, čak ni kada je prisutan dulje vrijeme. Ali može postati vrlo velik iu nekim slučajevima doseći veličinu teniske loptice. Uzrok razvoja ateroma je začepljena izlazna cijev žlijezde lojnice. Ova blokada uzrokuje ponovni ulazak sekreta u žlijezdu. Ateromi se uglavnom nalaze u blizini lojnih žlijezda, sastoje se od masnih kapljica, masnih kristala i stanica kože. Vrlo su istaknutog izgleda, elastičniji, vidljivi na uzvišenju kože. U nekim slučajevima, ateromi se mogu kretati ispod kože, ali nakon upale mogu rasti na jednom mjestu. Neupaljeni aterom obično je bezbolan, ali se smatra kozmetičkim problemom, ovisno o položaju i veličini. Kada je upaljena, zahvaćena koža je crvena, natečena i bolna na blagi pritisak.

Što je aterom i kako se liječi?

Liječnik dijagnosticira aterom pregledom, dodirom uzdignute kože i postavljanjem specifičnih pitanja. Klinički pregled pokazuje da se najčešće radi o tvrdoj okrugloj izraslini smještenoj ispod kože koja se teško pomiče u odnosu na kožu. Liječenje ateroma je kirurško uklanjanje. Kirurško izrezivanje i laserski tretmani koriste se za uklanjanje ateroma s osjetljivih područja. Nakon dijagnosticiranja ateroma liječnik će ispitati treba li ga kirurški ukloniti. ili ne. To je obično slučaj ako je kvržica prilično velika, upaljena i bolna. Ako to nije slučaj, onda može ostati na mjestu jer nije štetan niti povezan s bolešću. Nakon uklanjanja tkivo se pregledava. Ovo je važno kako bi se osiguralo da se radi o benignom ateromu, a ne o zloćudnoj izraslini. Mnogi pacijenti ipak žele ukloniti aterom s mjesta na kojem se nalazi jer ih ometa u svakodnevnoj rutini. Strah da bi cista mogla biti zloćudni tumor također je razlog zašto se pacijenti odlučuju na operaciju.

Tagovi: