Ehinokok – uzrok, simptomi, liječenje

Ehinokok - uzrok, simptomi, liječenje

Ehinokok i koji je uzrok

Ehinokok uzrokuje bolest znanu pod imenom ehinokokoza. Radi se o infekciji koje uzrokuju larve Echinococcus granulosus ili echinococcus multilocularisa. Ehinokok se može pronaći posvuda, jedina razlika je u tome koji je oblik zastupljeniji. Tako je u Europi, a time i u Hrvatskoj, dominanstan e. multilocularis, no može se pronaći i e. granulosus.

Nalaze su u jajašcima u izmetu, no često se znaju naći na dlaci pasa i drugih životinja te kada se unesu u ljudsko tijelo, kreću se razvijati i širiti prvo u crijevima. Kada se probiju kroz stijenku crijeva, putuju krvlju po tijelu pa se tako obično dalje kreću širiti u plućima i jetri, no u nekim slučajevima u mozgu, kostima ili čak i nekim drugim organima. Larve se polako razvijaju te im ponekad treba i nekoliko godina kako bi nastale ciste koje mogu napraviti velikih problema u tijelu. Zbog tog dugog perioda razvoja ponekad prođe dugi niz godina prije pojave simptoma.

Ehinokok i koji su simptomi

Ehinokok se najčešće pokupi u djetinjstvu te simptomi mogu izostati dugo vremena. Naravno, djeca nisu jedina koja mogu pokupiti ehinokok, no kako odrasli načelno imaju bolji osjećaj za higijenu ruku i rjeđe stavljaju nečiste ruke u usta, manji je broj zaraza u tim godinama. Simptomi ehinokokoze, kada se uopće registriraju nalik su onima koje rade tumori većih dimenzija.

Ehinokokoza u velikom broju slučajeva stvara ciste, što smo spomenuli već ranije u tekstu te kako ona raste, tako se može napipati i osjetiti. Kako se ciste najčešće stvaraju na jetri, simptomi su bol u trbuhu te moguće začepljenje žučnih vodova zbog čega dolazi do pojave žutice. Ukoliko cista pukne, simptomi su povišena tjelesna temperatura, urtikarija ili teška anafilaktička reakcija. Ukoliko se ciste pojave na plućima i one puknu, simptomi su kašalj koji je popraćen velikim bolovima na području prsa te hemoptiza, odnosno, iskašljavanje krvi prilikom naprezanja kada pojedinac ima potrebu za kašljanjem.

Ehinokok i kako se liječi

Ehinokok kako bi se liječio prvo se treba dijagnosticirati. Dijagnoza se radi pomoću ultrazvuka, CT-a ili magnetne rezonance. Kada se postavi dijagnoza, ehinokok se liječi na različite načine, s obzirom na to koje su larve uzročnici te do koje je mjere došlo oboljenje. Ukoliko je sve to u začetcima, ehinokokoza liječi se terapijom albendazolom od 400 mg koji doktor prepisuje te ga dozira s obzirom na to u kojem je stanju bolest.

Takvo liječenje može trajati do pola godine i primjenjuje se za zaustavljanje rasta ciste kada istu nije moguće operirati. Kirurški zahvati su zapravo jedini način za potpuno izlječenje, no nije ih uvijek moguće izvesti. Ponekad su moguće laparoskopske operacije na nekim organima, dok je na drugim potrebna klasična operacija kako bi se cista u kojoj se razvijaju larve u potpunosti maknula. U najgorim slučajevima, koji su srećom rijetki, kada je bolest previše uznapredovala potrebna je čak i operacija presađivanja jetre.


Tagovi: