Edem mozga – uzrok, simptomi i liječenje

Edem mozga - uzrok, simptomi i liječenje

Edem mozga što je i koji su uzroci

Edem mozga koje predstavlja oteknuće samog mozga nastaje kao porast količine vode u moždanom tkivu, te time dolazi do porasta tlaka unutar lubanje čovjeka, a može dovesti i do uklještenja samog moždanog debla. Ovakvo stanje je izuzetno opasno po život i smrtnost može biti čak i do 80% slučajeva.

Uzroci koji dovode do edema mozga mogu biti različiti. Mogu biti posljedica neke ozljede kod koje ovisi o težini i vrsti ozljede, zdravstvenom stanju pacijenta gdje neke druge bolesti mogu biti uzrok za edem mozga, zatim nedostatak kisika u mozgu hipoksije, ali i hipertermije i epilepsije.

Oticanje mozga može biti uzrokovano i drugim zdravstvenim stanjima i bolestima kao što su moždani udari, moždana krvarenja, bolest tumora mozga, meningitis, dijabetička ketoacidoza, razne infekcije mozga poput naprimjer tuberkuloze. Ujedno uzroci oticanja mozga mogu biti i virusni hepatitis, Reyeov sindrom, maligna hipertenzija, trovanje ugljičnim monoksidom ili živom, smanjen nivo natrija u krvi, ali i prekomjerna i uopće upotreba opijata i droga.

Edem mozga simptomi

Edem mozga općenito nema simptoma dok ne nastupi porast tlaka unutar lubanje. Nakon toga će se pojaviti vrlo ozbiljni simptomi kao što su gubitak svijesti, porast krvnog tlaka, srce će usporeno raditi, disanje će biti otežano, pokreti očima će biti jako otežani, a može se uočiti i promjene u veličini zjenica oka.

Osim ovih simptoma mogu se pojaviti i bol ili ukočenost vrata, mučnina popraćena povraćanjem, glavobolja i vrtoglavica, problemi i sa vidom sa govorom, napadaji slični epilepsiji. Sve ove simptome treba na vrijeme prepoznati i postaviti dijagnozu jer ovo stanje je vrlo ozbiljno i može dovesti do smrti osobe ukoliko se radi o edemu mozga.

Ukoliko postoji sumnja jer je osoba pretrpjela ozljedu ili ima od gore navedenih stanja potrebno je uputiti osobu na CT radiološko snimanje glave, naročito ukoliko su se pojavili ovi ozbiljni simptomi. Putem CT se može uspostaviti dijagnoza koja upućuje na edem mozga, te se može pratiti i liječiti.

Edem mozga liječenje

Edem mozga se liječi ovisno o stanju u kojem pacijent nalazi i koliko je opasno po život takvo stanje za pacijenta. Ukoliko je situacija po život opasna pristupa se operativnom kirurškom zahvatu mozga kako bi se hitnim putem smanjio tlak unutar lubanje mozga. Tokom operacije se odstranjuje dio lubanje koji se kasnije vraća, sama operacija riskantna, a neurološke posljedice su za pacijenta u većini slučajeva teške.

Osim operacije koja se primjenjuje u situacijama hitnog spašavanja života, edem mozga u lakšim slučajevima se može liječiti manje invazivnim metodama kao što je intravenska terapija manitolom, koja se primjenjuje svaka tri sata ili dva sata i njome se smanjuje razina vode i krvni volumen moždane tekućine. Ovoj terapiju mogu pomoći i diuretici koji će olakšati mokrenje viška tekućine.

Kortikosteroidi se koriste kod liječenja edema mozga ako edem nije nastao kao posljedica moždanog udara ili zbog nekog krvarenja mozga, a vrlo su učinkoviti u cjelokupnom liječenju kod tumora mozga.


Tagovi: