Tritazide – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tritazide - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tritazide - primjena i djelovanje

Tritazide je lijek koji se koristi kod liječenja visokog krvnog tlaka, kao i za liječenje edema ili nakupljanja tekućine u tijelu koji se može pojaviti kod različitih stanja, poput zatajenja srca, bolesti bubrega, bolesti jetre i slično. Tritazide tablete sadrže dvije različite tvari, a to su hidroklorotiazid i triamteren. Hidroklorotiazid je diuretik koji potiče izlučivanje viška tekućine i soli iz tijela kroz urin. Djeluje na način gdje blokira reapsorpciju natrija u bubrezima, čime se smanjuje količina tekućine u tijelu. Također, hidroklorotiazid smanjuje količinu kalija u tijelu, što može dovesti do niskih razina kalija u krvi, no može se ispraviti kroz uzimanje dodatnog kalija. Triamteren djeluje na način da blokira reapsorpciju natrija u bubrezima i potiče izlučivanje viška kalija iz tijela, što pomaže u smanjenju količine tekućine u tijelu i smanjenju krvnog tlaka. Kombinacija hidroklorotiazida i triamterena u ovom lijeku djeluju sinergijski, te mogu pomoći kod smanjenja krvnog tlaka i smanjenju opterećenja srca, a također pomažu u smanjenju edema ili nakupljanja tekućine u tijelu.

Tritazide - upute i nuspojave

Doza ovisi o vrsti bolesti koju se liječi, kao i o individualnim potrebama pacijenta. Važno je pridržavati se uputa koje je propisao liječnik. Uobičajena početna doza za odrasle je jedna tableta na dan. U nekim slučajevima se može povećati doza na dvije tablete na dan. Tritazide tablete se trebaju uzimati svaki dan u isto ili približno slično vrijeme kako biste mogli postići najbolji mogući učinak. Ako ste zaboravili popiti tabletu, onda je popijte što prije moguće, osim u situaciji ako se bliži vrijeme sljedeće doze, u tom slučaju preskočite dozu. Bitno je ne prekidati liječenje ili mijenjati dozu bez prethodnog konzultiranja sa svojim liječnikom. Nuspojave koje se mogu pojaviti su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, smanjeni apetit, povraćanje, zatvor, proljev, žeđ, suha usta, osjećaj slabosti, niski krvni tlak, niska razina magnezija, kalija i natrija u krvi, povećana razina mokraćne kiseline u krvi, povećana razina masnoće u krvi te urtikarija, svrbež i osip kože. Ako primijetite bilo kakvu nuspojavu ili neobičan simptom nakon uzimanja Tritazide tableta, obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Također, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o svim lijekovima, dodacima prehrani ili biljnim preparatima koje uzimate, kako bi se izbjegle interakcije lijekova koje mogu biti opasne.

Tritazide - cijena i iskustva

Držite Tritazide tablete van dohvata i vidokruga djece. Nakon što ovim tabletama istekne rok trajanja, nemojte ih više dalje koristiti te ih odložite na to zato previđeno mjesto. Ne postoje posebni uvjeti čuvanja za ovaj lijek. Tritazide dolazi u dvije doze, i to su po 2,5/12,5 miligrama i 5/25 miligrama. Svaka tableta Tritazidea 2,5/12,55 miligrama, sadrži 2,5 miligrama ramiprila i 12,5 miligrama hidroklorotiazida, dok jedna tableta u dozi od 5 mg/25 miligrama sadrži 5 miligrama ramiprila i 25 miligrama hidroklorotiazida. Tablete su bijele boje i ovalnog oblika s razdjelnom crtom i utisnutom oznakom HNV ili HNW, te logom tvrtke s obje strane. Razdjelna crta služi kako bi se mogla tableta podijeliti na pola. Lijek se može kupiti u ljekarni po dobroj cijeni u pakiranju od po 28 tableta u kutiji. Iskustva drugih osoba koje su koristile ove tablete su rekli kako im je uvelike pomoglo kod snižavanja krvnog tlaka i liječenja edema.


Tagovi: