Ebetrexat – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Ebetrexat - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ebetrexat – primjena i djelovanje

Ebetrexat je antimetabolit, što znači da djeluje na stanični metabolizam i sprječava razmnožavanje stanica. Koristi se za liječenje raznih stanja, poput psorijaze, reumatoidnog artritisa, karcinoma i ektopične trudnoće. Kod reumatoidnog artritisa se koristi ovaj lijek kkao bi ublažio simptome i daljnju progresiju ove autoimune bolesti koja uzrokuje upalu zglobova. Ovaj lijek se također može koristiti za liječenje psorijaze, a to je kronična kožna bolest koja uzrokuje crvene mrlje na koži koje se ljuskaju. Ovaj se lijek može koristiti u liječenju različitih vrsta karcinoma kao što su rak dojke, rak pluća, rak krvi i rak kostiju. Također se koristi u liječenju ektopične trudnoće, što je stanje u kojem se oplođeno jajašce razvija izvan maternice. Djelovanje Ebetrexat otopine se temelji na njegovoj sposobnosti inhibiranja enzima dihidrofolat reduktaze, što rezultira smanjenom proizvodnjom folata i interferira s procesima sinteze DNA, RNA i proteina u stanicama. To dovodi do suzbijanja brzog rasta i diobe stanica, što je važno u liječenju malignih stanica. Također ima imunosupresivna svojstva, što pomaže u smanjenju upalnih procesa u autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa.

Ebetrexat – upute i nuspojave

Ebetrexat dolazi u obliku otopine koja se ubrizgava pod kožu. Injekciju odnosno otopinu obično primjenjuje medicinski stručnjak u zdravstvenoj ustanovi, no može Vas naučiti kako si možete Vi sami ubrizgati od doma. Ovdje je bitno se držati preporučene doze i duljine terapije kako biste ostvarili najbolje rezultate liječenja. Nuspojave Ebetrexat otopine mogu se razlikovati ovisno o dozi, trajanju liječenja i individualnim karakteristikama pacijenta. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, proljev, probavne smetnje, gubitak kose, osjetljivost na sunce, umor, slabost, rizik od infekcija, promjene u krvi poput smanjenja broja bijelih krvnih stanica ili trombocita, problemi s jetrom, problemi s bubrezima, razni kožni osip i osjetljivost kože. Bitno je za navesti kako se ove nuspojave mogu kod nekih pacijenata pojaviti, no to nužno ne znači kako se i budu kod Vas baš pojavili. Ukoliko primijetite neke od ovih nuspojava te one ne prolaze same od sebe te se pogorošavaju, potražite odmah liječničku pomoć.

Ebetrexat – cijena i iskustva

mEbetrexat otopina sadrži u sebi djelatnu tvar dinatrijev metotreksat, a od pomoćnih tvari sadrži natrijev klorid, natrijev hidroksid i vodu za injekciju. Rok valjanosti ovog lijeka je 2 godine. Nakon što ste otvorili otopinu, morate ju odmah i potrošiti. Bitno je držat ovaj lijek podalje od male djece, te ga držite na hladnom i tamnom mjestu dalje od izvora sunca i vlage. Čuvajte ga u njegovom originalnom pakiranju na temperaturi do 25 stupnjeva Celzijevih. Ebetrexat otopina se može pronaći u ljekarni u štrcaljkama napunjene s napunjenih štrcaljki s 0,375,0,5,0,75,1,1,25 ili 1,5 mililitra. Lijek se izdaje na liječnikov recept, te se može kupiti po odličnoj cijeni. Iskustva drugih ljudi su više nego pozitivna te mnogi su pohvalili njegove brzo i efikasno djelovanje. Prije nego što krenete uzimati Ebetrexat, obavezno se posavjetujte sa svojimm liječnikom jer će Vam na temelju dijagnoze preporučiti najbolji tretman i dozu ovog lijeka.

Tagovi: