Do koliko stupnjeva bojler smije zagrijati vodu i zašto

Do koliko stupnjeva bojler smije zagrijati vodu i zašto

Bojler grijač vode

Odabir bojlera za vaše potrebe ovisit će o tome koliko boravite u prostoru i koliko često koristite toplu vodu. Ako tek povremeno boravite u nekom prostoru poput vikendice ili apartmana kada boravite samo za vrijeme godišnjeg odmora možete se odlučiti i za protočne bojlere koji su manje zapremnine i koji mogu vodu vrlo brzo ugijati. Protočni bojleri su zapremnine 5,10 ili 15 litara i kroz njih voda prolazi zagrijavajući se na potrebnu temperaturu.

Akumulacijski bojler se češće koristi u prostorima gdje boravite veći dio godine, te su zapremnine takvih bojlera od 30,50,80,100 i 120 litara. Nabavit ćete zapremninu bojlera prema broju članova kućanstva, za tročlanu obitelj je dovoljno nabaviti bojler između 50 i 80 litara, a za četveročlanu obitelj od 100 ili 120 litara zapremnine.

Protočni bojleri ima jače grijače i za njega je potrebna trofazna struja, dok su kod akumulacijskih bojlera grijači slabiji i rade po principu akumuliranja tople vode. Razlikujemo električne i plinske bojlere ovisno o načinu napajanja energijom, a po obliku mogu biti okomiti i horizontalni, ovisno o njihovoj veličini i prostoru gdje ćete smjestiti aparat.

Na koliko stupnjeva zagrijati bojler i zašto

Bez obzira o kakvom se bojleru radi optimalna temperatura na koju treba zagrijati bojlere je oko 60 stupnjeva. Ako imate akumulacijski bojler i veći dio godine boravite u tom prostoru nemate potrebe isključivati bojler jer akumulacijski bojleri rade po principu dogrijavanja vode u bojleru koliko je potrošeno. Ako stalno isključujete aparat svaki put kad ga ponovo uključite bit će potrebno više energije kako bi ugrijalo količinu vode koja se nalazi u zapremnini aparata.

Nije potrebno temperaturu bojlera stavljati na više na primjer 80 stupnjeva jer će tada potrošnja energije koju aparat koristi biti veća. Naime bojleri rade po principu da dosegnu temperaturu vode u spremniku koja je zadana, a vi kada vodu koristite ionako miješate sa hladnom vodom jer vam je topla voda prevruća. Iz tog razloga nije potrebno stavljati aparat da grije na više od 60, pa čak i 50 stupnjeva, ne zaboravite da se ljeti želite ohladiti tuširanjem pa vam vruća voda zapravo i nije toliko potrebna kao zimi.

Bojler i njegovo održavanje

Održavanje bojlera je vrlo važno jer se u vodi koja se dobiva iz vodovoda može nalaziti puno kamenca koji će se taložiti na grijaču iako danas proizvode bojlere s grijačima koji nisu u doticaju s vodom. Kada nije u upotrebi potrebno je barem jednom godišnje pozvati servisera da pregleda bojler i očisti ga i od kamenca i drugih nečistoća kako bi aparat mogao normalno raditi.

Vrlo je opasno kod plinskih bojlera neodržavati aparat jer bi kvar mogao uzrokovati puštanje plina ili i gore situacije. Svaki bojler treba priključiti na dovod energije i vodovodni sustav, a to svakako treba odraditi kvalificirana osoba. Također je važno da bojleri budu uzemljeni u slučaju električnog kvara, što kod starijih bojlera nije problem jer oni imaju ugrađene cinčane cijevi za dovod vode, problem je kod novijih vrsta bojlera s plastičnim cijevima.

Trebate znati da će bojleru biti potrebno više vremena zimi da ugrije vodu ako ga stalno isključujete jer crpi vodu iz vodovoda u kojem je voda zbog klimatskih uvjeta ohlađena na 10 stupnjeva, za razliku od ljeta kada se voda u vodovodnim cijevima zagrijava i do 20 stupnjeva.


Tagovi: