Djed Božićnjak ili Djed Mraz – tko je djedica i gdje živi

Djed Božićnjak ili Djed Mraz - tko je djedica i gdje živi

Tko je Djed Božićnjak ili Djed Mraz?

Djed Božićnjak ili Djed Mraz, tko je taj djedica koji dolazi u Božićno vrijeme i donosi nam darove. Kako je možda poznatiji i u našim krajevima kao Djed Mraz jer je izvorno naziv Djed Mraz nastao u Rusiji i istočno europskim zemljama u doba kada nije bilo prikladno slaviti Božić. Ipak se običaj ne samo zadržao nego i dalje razvijao. Djed Božićnjak je naziv za djedicu u zapadno europskim zemljama i Americi, pa se naziv u zadnjih dvadesetak godina i u Hrvatskoj prilagodio kako se sve više priklanjamo zapadnom svijetu.

Svejedno kako ga zovemo Djed Božićnjak ili Djed Mraz je simpatičan debeljuškasti starac, okruglog lica, rumenih obraza sa sijedim uvojcima kose i bijelo srebrne brade i brkova. Najprepoznatljiviji je u svom odijelu crvene boje sa bijelim krznenim obrubima na rukavima i krajevima svog crvenog kaputića, oko pasa mu je crni remen sa zlatnom kopčom, a crvene hlače su zataknute u crne čizme. Na glavi mu je crvena kapa obrubljena također bijelom krznom, a na vrhu kape bijela krznena kugla.

Djedica nam dolazi u Božićno doba i donosi darove pod bor, za djecu, za mame, za tate, za bracu, za seku, za baku, za djeda, za sve članove obitelji. Ponekad donosi darove i za prijatelje i susjede koji će nas u Božićne blagdane obilaziti. Vrlo je vješt jer svoje darove donosi spuštajući se kroz dimnjake do našeg bora kojeg smo svečano okitili u dnevnom boravku ili nekoj drugoj sobi.

Djed Božićnjak ili Djed Mraz gdje živi

Postoje razne priče gdje živi Djed Božićnjak ili Djed Mraz, legende koje govore da on živi u Laponiji, i to u finskom dijelu Laponije sa Bakom Božićnjak i vilenjacima. Neke legende uglavnom zapadne ukazuju da on zapravo živi na Sjevernom polu. uglavnom djedica živi u hladnim predjelima gdje ima puno snijega i zato u trebaju saonice u koje će staviti darove koje njegovi vilenjaci izrađuju vrijedno tokom cijele godine.

Djed Božićnjak ili Djed Mraz zajedno sa Bakom Mrazicom i vilenjacima cijele godine priprema darove za svu djecu naše planete jer svako dijete na kugli zemaljskoj zaslužuje dobiti poklon za Božićne blagdane. Na Badnje veče djedica sjeda u saonice koje su natrpane poklona i kreće iz svojih hladnih krajeva sa sobovima koje vuku saonice na dalek put oko zemlje, te u jednoj večeri treba dostaviti poklone svakom djetetu i njegovoj obitelji.

Baka Mrazica i vilenjaci će ga ispratiti i zaželjeti mu sreću na tom dugom putu, jer djedica tu noć ima jako puno posla i treba obići jako puno djece i obitelji kako bi darove smjestio u domove ispod bora ili u čarape koje se obično u Americi vješaju na kamine.

Djed Božićnjak ili Djed Mraz hoćemo li ga vidjeti i ove godine

Mnoga se djeca pitaju hoće li i ove godine doći Djed Božićnjak ili Djed Mraz, te nestrpljivo čekaju Božićne blagdane. Uobičajeno je da djeca pišu pismo djedici u kojem izražavaju svoje želje, očekivanja što bi htjela dobiti kao poklon. Pisma će dati roditeljima koji će se pobrinuti da pisma dođu do djedice.

Ponekad Djed Božićnjak ili Djed Mraz navrati u neke velike trgovine, pa se zna tamo zadržavati neko vrijeme družeći se sa djecom koja mu šapću na uho svoje želje. Djeci je to poseban doživljaj jer tako uživo mogu djedici reći što žele, pa se svake godine pitaju hoće li opet imati priliku šapnuti djedici svoju želju.

No, ako i niste blizu nekog grada ili velike trgovine, uvijek možete napisati pismo djedici sa popisom darova koje biste željeli dobiti, a djedica će odabrati najprikladniji poklon za vas. Čarolija je Božićnih blagdana upravo u tome što ne znate što će vam djedica pokloniti jer će odabrati možda nešto sa vašeg popisa, ali možda će vas i iznenaditi pa vam pokloniti nešto što niste naveli na popisu ali vam je to želja. Djedica zna što mi želimo bolje od nas samih, pa će nam to i pokloniti.


Tagovi: