Divertikuloza – uzrok, simptomi i liječenje

Divertikuloza - uzrok, simptomi i liječenje

Što je divertikuloza

Divertikuloza je crijevni poremećaj karakteriziran upalom divertikula, malih nabora na stijenkama crijeva, posebno na stražnjoj strani debelog crijeva. Prisutnost divertikula povezana je s procesom starenja, ali je i posljedica poremećaja debelog crijeva i njegove funkcije. Ovo stanje je obično prisutno kod osoba starijih od 45 godina. Bolest nastaje zbog visokog tlaka unutar debelog crijeva. Naime, ovaj pritisak uzrokuje manje izbočine na mjestu gdje su slabi dijelovi debelog crijeva, odnosno prisutnost divertikula.

Budući da je divertikuloza uobičajena tamo gdje prehrana nije bogata žitaricama, voćem i povrćem, smatra se da je ovo stanje uzrokovano nedostatkom vlakana. Kada u prehrani nema dovoljno vlakana, dolazi do zatvora, što povećava pritisak u crijevima tijekom pražnjenja. U nekim slučajevima divertikule su prisutne na jednoj strani debelog crijeva, dok u drugima najviše zahvaćaju. Sama prisutnost divertikula neće uzrokovati simptome, pa većina pacijenata ostaje asimptomatska. Kod nekih bolesnika simptomi su bol u lijevoj strani trbuha, nadutost, zatim oticanje trbuha ili zatvor. Ako postoje dodatne komplikacije, osoba osjeća mučninu i povraćanje.

Divertikuloza - simptomi

Koji su simptomi divertikuloze? Ovo je stanje u kojem se zbog otežanog prolaska stolice kroz debelo crijevo mogu osjetiti nadutost, grčevi u želucu i zatvor. Međutim, divertikuloza može dovesti i do mnogih drugih komplikacija, uključujući infekciju, upalu ili krvarenje. Također, osoba može osjetiti mučninu, nadutost i povraćanje, zbog čega je potrebno napraviti pretrage. Divertikule se određuju tijekom kolonoskopije, ali i drugim analizama. U slučajevima gdje je prisutna manja infekcija, obično se propisuju antibiotici i ovo stanje ne zahtijeva bolničko liječenje.

Međutim, ako se ne liječi, može dovesti do nakupljanja gnoja ili infekcije. Kada divertikulozu prati bol, nadutost ili zatvor, liječnik preporučuje dijetu bogatu vlaknima kako bi stolica bila lakša. Iako se dnevno preporučuje 35 g vlakana, većina ljudi konzumira samo polovicu te količine, što je vrlo čest razlog divertikuloze. U mnogim slučajevima divertikuloza ostaje asimptomatska, ali moguće su i komplikacije apscesa, infekcija i crijevne opstrukcije. Na divertikulozu se obično posumnja kada postoje simptomi kao što su grčevi, problemi sa stolicom, rektalno krvarenje u starijih osoba.

Može li se spriječiti divertikuloza

Upala divertikula može napredovati u ozbiljnije stanje ako se ne liječi u ranoj fazi. Ponavljajući napadi divertikula mogu zahtijevati operaciju za uklanjanje zahvaćenog dijela debelog crijeva. Prepoznavanje jednog ili više simptoma bolesti važno je za pravilnu dijagnozu i liječenje. Iako divertikuloza ne uzrokuje uvijek velike probleme, 5% osoba s ovim stanjem doživljava upalu divertikula, zbog čega je potrebno poduzeti mjere za sprječavanje komplikacija. Kako se to može spriječiti divertikuloza? Redovita tjelovježba potiče rad crijeva i smanjuje pritisak na debelo crijevo.

Treba vježbati barem 30 minuta svaki dan. Uravnotežena prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od divertikuloze. Najjednostavniji način za povećanje unosa vlakana je konzumiranje jabuka, krušaka, graha, bundeve. Svježe voće, povrće i žitarice omekšavaju stolicu i pomažu joj da brže prođe kroz debelo crijevo. Za prevenciju divertikuloze važno je piti puno tekućine, posebno vode. Preporučeni unos vode djelovat će na vlakna koja će je apsorbirati, što će smanjiti zatvor. Pušenje treba izbjegavati jer povećava razvoj divertikula.


Tagovi: