Discipline u gimnastici

Discipline u gimnastici

Discipline u gimnastici - što je sve gimnastika?

Gimnastika je često toliko općeniti pojam da ćemo nekoga tko nam je upravo rekao da se bavi gimnastikom pitati sigurno još jedno popratno pitanje: "A što točno u gimnastici? " Tome se ne treba čuditi jer gimnastika je najveći skup različitih sportskih aktivnosti i niti jedan drugi sport se tu ne može s njom niti mjeriti. Gimnastika je sport koji uključuje različite pokrete, a pokreti zahtijevaju fizičku snagu, pokretljivost i osjećaj za tijelo u prostoru.

Discipline u gimnastici su vrlo brojne, no prije nego počnemo o njima treba razjasniti o kojim disciplinama ćemo ovdje govoriti. Gimnastika se dijeli na: sportsku gimnastiku, ritmičku, aerobik, vježbe na trampolinu, kao i na još neke potkategorije. U ovome članku govorimo najviše o sportskoj gimnastici koja uključuje sve poznate discipline poput grede, partera, karika i preskoka. Discipline u gimnastici prvotno se dijele na muške i ženske, a tek onda dolaze iduće kategorizacije. Ipak, pozabavimo se i jednom i drugom.

Muške discipline u gimnastici: konj, karike ili preča?

Muška sportska gimnastika broji šest disciplina, a uglavnom u početnim fazama natjecanja broji svaka od njih. Poznate discipline u gimnastici kao parter uključuju seriju pokreta po parteru i izvođenje akrobatskih figura koje će osvojiti publiku i suce. Muškarci gimnastiku vježbaju i na karikama. Karike stoje gotovo 3 metra iznad strunjače i zahtijeva veliku snagu pored vrhunske okretljivosti i osjećaja za prostor. Ipak, ništa nije tako zahtjevno u gimnastici kao vježbe na konju s hvataljkama - vježbač tokom cijelog svog izvođenja pokreta se oslanja na snagu ruku i ramena. Konj s hvataljkama uvijek nosi titulu najzahtjevnije discipline u gimnastici.

Ostale discipline uključuju preskok na kojem se rade poznata salta i akrobatski pokreti, a zanimljivo je da je dužina zaleta za preskok čak 25 metara. Ruče su isto poznata disciplina na kojima izvode pokrete u raznim pozicijama. Zadnja muška disciplina je preča koja obuhvaća slične pokrete kao i karike, no uz dovoljno značajne razlike da ju se smatra zasebnom disciplinom.

Ženske discipline u gimnastici: parter, greda, dvovisinske ruče

Neke discipline iste su za muškarce i žene, dok su druge rezervirane samo za jedne. To ne znači da žene ili muškarci ne mogu izvoditi disciplinu koja pripada drugome spolu, no u sportskoj terminologiji, neke od disciplina su drukčije kada ih vježbaju muškarci, a kada žene. Prvenstveno se tu misli na parter - discipline u gimnastici ponekad mogu imati popratnu glazbu. Na ženskom parteru je to dio natjecanja, dok je kod muškaraca opcionalno ili čak isključeno iz točke.

I dok vježbačice često vole vježbati na karikama ili klasičnim ručama, među ženske discipline u gimnastici češće se odlučuju za dvovisinske ruče. Ruče stoje na dvije visine, a vježbačica izvodi pokret prebacujući se s jedne na drugu. Ipak, ženska disciplina koja dobiva najviše na pažnji je svakako greda. Greda ne zahtjeva samo snagu i osjećaj za prostor, već i snažan osjećaj za ravnotežu na uskoj spravi. Ta kombinacija spretnosti i ravnoteže je glavni razlog zašto je greda najpopularnija ženska disciplina. Ne zaboravimo preskok koji je također ženska disciplina. Dok je kod muškaraca njih 6, kod žena postoje samo 4. Ipak, kao što smo već rekli, vježbači mogu vježbati u svakoj disciplini.


Tagovi: