Diovan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Diovan - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Diovan i za što se koristi?

Diovan se sastoji od djelatne tvari valsartan koji navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod nazivom antagonisti angiotenzin 2 receptora. Navedeni lijek se koristi za kontrolu povišenog krvnog tlaka. Redovitom primjenom, navedeni lijek će doprinijeti smanjenju krvnog tlaka. Diovan se može koristiti i za liječenje sljedećih stanja: Liječenje povišenog tlaka kod djece i adolescenata – Povećani krvni tlak djeluje na srce i arterije. Ukoliko se ne liječi, on može oštetiti krvne žile koje se nalaze u mozgu, srcu ili bubrezima – što će dovesti do nastanka moždanog udara, zatajenja srca i bubrega. Povišeni krvni tlak može uzrokovati srčani udar.

Liječenje odraslih nakon srčanog udara – Lijek se također koristi i za liječenje osoba koje su nedavno imale srčani udar. Nedavno se odnosi na par sati do najviše 10 dana nakon udara. Liječenje simptomatskog zatajenja srca kod odraslih – Lijek će se koristiti za navedeno stanje onda kada se drugi lijekovi za zatajenje srca ne pokažu produktivnima ili kada se ne mogu koristiti. Tablete dolaze u raznim dozama. Pravilnu dozu propisat će liječnik nakon potrebnih pregleda i konzultacija. Ove tablete nisu pogodne za: Osobe koje pate od alergije ili preosjetljivosti na Valsartan i druge sastojke, osobe koje pate od težih oboljenja jetre, trudnice koje su trudne više od 3 mjeseca, osobama koje pate od oštećenih bubrežnih funkcija ili šećerne bolesti.

Diovan primjena i mjere opreza

Obavijestite liječnika ako se navedeno odnosi na vas: Oboljenje jetre, oboljenje bubrega, dijaliza bubrega, suženje bubrežnih arterija, izvršeno presađivanje bubrega, zatajenje srca, nedavni srčani udar, uzimanje ACE inhibitora, uzimanje lijekova za povećanje kalija u krvi, uzimanje drugih lijekova za liječenje povišenog krvnog tlaka. Prije nego se propiše terapija, liječnik može provjeriti bubrežnu funkciju, krvni tlak i količinu elektrolita kod osobe. Da li se Diovan može primjenjivati uz druge lijekove?

Dužni ste vašeg liječnika ili ljekarnika upoznati s lijekovima koje uzimate. Djelovanje lijeka može se promijeniti, što može dovesti do smanjenog liječenja. Kako se uzima Diovan? Uzima se prema uputama koje je naveo liječnik ili prema uputama ljekarnika. Doziranje: Povišeni krvni tlak kod odraslih – Preporučuje se doza od 80 mg dnevno. Ako se stane ne normalizira, tada se doza može povećati na 160 do 320 mg. Povišeni krvni tlak kod djece i adolescenata – Djeca koja imaju manje od 35 kg uzimaju 40 mg jednom dnevno. Djeca teža od 35 kg i adolescenti uzimaju početne doze od 80 mg, uz mogućnost povećanja doze.

Odrasli koji su imali srčani udar – Ako je prošlo par sati od srčanog udara uzima se niska doza od 20 mg 2 x dnevno. Doza će se postupno povećavati svakih nekoliko tjedana dok se ne odredi najbolja terapija za daljnje liječenje. Odrasli koji pate od zatajenja srca – Liječenje najčešće kreće s dozom od 40 mg 2 x dnevno. Doza se može maksimalno povećati na 160 mg 2 x dnevno. Tablete se mogu uzimati prije hrane, uz hranu ili nakon hrane. Tabletu je potrebno popiti uz čašu vode. Tablete bi se trebale uzimati svaki dan u isto vrijeme.

Diovan iskustva i liječenje

Bolesnici koji pate od povišenog krvnog tlaka navode kako su im Diovan tablete uspješno smanjile krvni tlak i uklonile sve simptome. Iskustva vezana za liječenje zatajenja srca i srčanog udara su također pozitivna. Da li će ove tablete uzrokovati nuspojave? Svi lijekovi mogu uzrokovati nuspojave, no one se ne moraju manifestirati kod svake osobe. Posebnu opreznost treba obratiti na nuspojave koje su znak alergijskih reakcija: Oticanje lica i pojava svrbeži. U slučaju da je nastupila alergijska reakcija ukida se primjena lijeka, traži se liječnička pomoć i propisuje se druga terapija.

Najčešće nuspojave za navedene tablete su: Omaglica, sniženi krvni tlak koji se može pojaviti s ili bez simptoma poput nesvjestice ili omaglice, smanjena funkcija bubrega. Liječnik će vas uputiti u sve moguće nuspojave, te će vam naglasiti kako se na uputi o lijeku nalazi popis svoih mogućih nuspojava na lijek. Diovan tablete se propisuju na liječnički recept uz kojeg će se kupiti u ljekarni. Cijena tableta ovisiti će o dozi. Pakiranje od 28 tableta x 80 mg iznosi 3,27€ uz doplatu od 1,12€. Kako se čuva lijek? Ove tablete će se: Držati podalje od djece, držati na temperaturi do 30 stupnjeva. Osim navedenog, lijek ne zahtijeva posebnije uvjete čuvanja.

Tagovi: