Što je dijatermija

Što je dijatermija

Što je dijatermija i koje vrste dijatermije postoje?

Dijatermija se može opisati kao terapeutski tretman koji će se prepisati kada pacijent pati od bolesti mišića i zglobova. U navedenom tretmanu se koristi visokofrekventna električna struja koja će poticati stvaranje naknadne topline u tjelesnom tkivu oboljele osobe. Kako nam navedena toplina može pomoći? Toplina će nam moći u raznim procesima poput: Povećanja protoka krvi u tijelu, ublažavanju boli na određenom području, poboljšavanju pokretljivosti tkiva dok ono zacjeljuje. Koje vrste dijatermije postoji?

Dijatermija se dijeli na: Kratki val, mikrovalna i ultrazvuk. Kratkovalni oblik - Koristi se visokofrekventna elektromagnetska energija kako bi se stvorila toplina. Primjenjuje se prema odabiru u pulsne ili kontinuirane valove. Koristi se ponajviše kod uganuća, sojeva, burzitisa i tenosinovitisa. Mikrovalni oblik - Koristi se kao ravnomjerni oblik zagrijavanje u dubokim tkivima bez da se zagrijava sloj kože. Ne može doći do dubokih mišića i ono se koristi za područja koja se nalaze bliže koži. Ultrazvuk oblik - Koristi se za liječenje dubljih tkiva. Pospješuje protok krvi i koristi se najčešće kod mišićno koštanih uganuća, sojeva, grčeva u mišićima, zglobnih kontraktura i neuromasta.

Kako djeluje dijatermija?

Navedeni postupak koristi električnu struju koja ima visoku frekvenciju kako bi se proizvela toplina koja ide ciljano u određeno tkivo. Dijatermija može doseći područja u tijelu koja su duboka do 2 cm ispod same kože. Važno je naglasiti da aparat za dijatermiju ne stavlja toplinu izravno u tijelo osobe, već valovi koji se stvaraju uz pomoć aparata potiču tijelo da stvara toplinu na ciljanom području. Dijatermija obično pripada u oblik fizikalne terapije i koristi se u rehabilitacijske svrhe. Sama terapija će ovisiti o problemu s kojim se pacijent susreće.

Koje prednosti donosi navedeni oblik terapije? Liječenje toplinom donosi povećanje protoka krvi i stvara vezivno tkivo fleksibilnijim. Smanjuje upalu i pojavu edema, uspješno otklanja višak tekućine u tretiranom području. Navedena terapija se može koristiti za liječenje: Artritisa, bolova koji su prisutni u leđima, grčeva koji se pojavljuju u mišićima, uganućima i sojevima, burzitisu. Međutim, važno je naglasiti kako i dalje ne postoje medicinski dokazi da je riječ o najuspješnijem tretmanu za navedena stanja.

Da li dijatermija donosi rizike?

Liječenje dijatermijom rijetko donosi određene rizike, iako su oni mogući. Elektromagnetska energija koja je prisutna u kratkom i mikrovalnom valu uzrokuje ekstremnu toplinu koja se može osjetiti koštanim iglama, zubnim ispunima, metalnim šavovima. Može doći do opekotina u blizini tkiva ukoliko se terapija vrši u blizini implantanta. Kada se liječite dijatermijom, vi postajete dio električnog polja, što znači da ne bi smjeli dirati metalni predmet prilikom liječenja kako ne bi zadobili opekline ili šok. Da li je dijatermija pogodan postupak za sve? Ne.

Manje prikladni kandidati za navedenu vrstu liječenja su: Osobe koje imaju ugrađene proteze ili pejsmejker, osobe koje imaju rak ili smanjen osjet na koži, osobe koje imaju perifernu vaskularnu bolest, osobe koje pate od infekcije, osobe koje imaju prijelome, osobe koje imaju zatajenja srca, bubrega ili jetre, osobe koje imaju poremećaje krvarenja, trudnice. Dijatermija se ne smije primjenjivati na očima, mozgu, ušima, leđnoj moždini, reproduktivnim organima. Prije terapije, liječnik je dužan obavijestiti pacijenta da s sebe skine sav metalni nakit, odjeću koja sadrži metalne dijelove. Nakon liječenja navedenog postupka, pacijent će osjećati povećanu fleksibilnost u tretiranom području.


Tagovi: