Dijareja – uzrok, simptomi, liječenje

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor
Dijareja - uzrok, simptomi, liječenje

Dijareja je vjerojatno najraširenija bolest na svijetu

U siromašnim dijelovima svijeta proljev koji inače nije smrtonosna bolest ipak odnosi mnoge živote, a krivci su izgladnjelost, zagađena voda i hrana, teški i nezdravi uvjeta života i često i nedostatak lijekova. Dijareja je vjerojatno najraširenija bolest na svijetu i teško da postoji ijedan čovjek koji baš nikada nije imao proljev. Uzroci sežu od jedenja zelenog voća i prejedanja prezrelim voćem u djetinjstvu do dječjih glista i drugih crijevnih parazita, bakterija i virusa ili pokvarene i zaražene hrane.

Treba naglasiti da dijareja često prati neke bolesti kao što su maligne bolesti crijeva, Chronova bolest ili ulcerozni kolitis, a mogu je prouzročiti i neki lijekovi za druge bolesti. Proljev je uvijek neugodan, često praćen bolnim grčevima u trbuhu, glavoboljom, mučninom, povraćanjem i uvijek nosi opasnost od dehidracije organizma što dovodi do iscrpljenosti i opće klonulosti i malaksalosti. Proljev je imunosni odgovor organizma koji pokušava izbaciti uljeze u probavni trakt, bakterije, viruse i druge nametnike.

Dijareja se javlja u akutnom, produženom i kroničnom obliku

U novije vrijeme u razvijenom svijetu su najčešći akutni proljevi koji traju do tri dana i obično ih zovemo gastroviroze jer ih uzrokuju rotavirusi i općenito su proljevi novog doba češće uzrokovani virusima nego bakterijama. Dijareja se javlja u akutnom, produženom i kroničnom obliku, akutni proljev ovisno o uzroku može trajati do tjedan dana, produženi proljev može trajati i do dva tjedna, a kronični traje duže od četiri tjedna i treba naći pravi uzrok.

Akutna dijareja se liječi čajnom dijetom, dvopekom, slanim štapićima i prilagođenom prehranom, eventualno nekim narodnim lijekovima. Za proljev koji traje duže od tjedan dana također treba utvrditi pravi uzrok da bi ga se moglo pravilno liječiti. Ako ste alergični na neku hranu to trebate znati. U vrijeme ljetnih vrućina treba jesti samo svježe pripremljenu hranu, jer se hrana na vrućini lako kvari. Ako posumnjate na salmonelu morate se javiti u zaraznu bolnicu i mora se otkriti izvor zaraze.

Putnička i dijareja uzrokovana stresom

Botulizam ili otrovanje hranom se manifestira jakim proljevom i bolnim grčevima i treba ga liječiti. Kolera je zarazna i može biti smrtonosna. Ozbiljna stanja praćena proljevom treba ozbiljno liječiti i infuzijom spriječiti dehidraciju tijela. Putnička i dijareja uzrokovana stresom su relativno česti proljevi zbog promjene prehrane, možda i higijenskih uvjeta u kojima se hrana priprema (ako putujete u siromašne zemlje), a proljev uzrokovan stresom dolazi od živčane prenapregnutosti i prestaje opuštanjem i otpuštanjem stresa.

Uzročnik putničkog proljeva je bakterija escherichia coli, ali zaraza ovom bakterijom se može širiti i drugačije, a liječenje može potrajati jer se ova infekcija vraća i zna biti uporna. Dijareja se liječi probioticima, aktivnim medicinskim ugljenom, nezaslađenim čajevima, prilagođenom prehranom, a preporučuje se i nezaslađena crna kava s limunom kao pouzdan narodni lijek protiv proljeva. Možete piti mineralnu vodu, nezaslađenu limunadu ili vodu zakiseljenu jabučnim octom. Coca cola pospješuje pražnjenje crijeva, ali ima previše šećera pa je upitno predugo je koristiti.


Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
 • Česte prehlade
 • Povišena razina stresa
 • Inflamacija unutarnjih organa
 • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
 • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
 • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
 • Kronični umor