Kolera – zarazna bolest probavnog trakta

Ljepota i zdravlje

Kolera - zarazna bolest probavnog trakta

Kolera i njeni uzroci

Ako ste se odlučili na putovanje u neku egzotičnu i manje razvijenu zemlju, dobra je ideja informirati se o preporučenim sigurnosnim mjerama koje će vam put učiniti ugodnijim ali i potencijalno spasiti život. Kolera je jedna od bolesti koja je u velikom dijelu današnjeg razvijenog svijeta gotovo u potpunosti iskorijenjena no i dalje je prisutna u nekim siromašnijim krajevima. Ako putujete u jugoistočnu Aziju, nerazvijenije zemlje Afrike ili siromašnije dijelove Meksika, informirajte se koje mjere opreza bi trebali poduzeti kako vas ne bi zahvatila neka neočekivana bolest. Kolera je zarazna bolest koja zahvaća probavni trakt te netretirana može čak biti kobna.

Ova bolest najčešće se prenosi pijenjem ili kontaktom s kontaminiranom vodom. Također se moguće zaraziti konzumacijom morskih plodova koji su došli iz onečišćenog mora. Ako putujete u zemlju gdje su nedavno zabilježeni slučajevi zaraze kolerom, bitno je držati se svih preporučenih mjera opreza kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj.

Kolera i najčešći simptomi

Kolera je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae. Bakterija se najčešće javlja u onečišćenoj vodi koja nije pravilno tretirana niti filtrirana. Bez pravodobnog liječenja, ova bolest može dovesti do smrti jer uzrokuje gubitak do čak 15 litara tekućine na dan. Ako ste se i vi zarazili kolerom, bitno je znati na koje simptome trebate obratiti pozornost. Nakon kontakta s bakterijom, razdoblje inkubacije traje jedan do tri dana. Najčešći prvi simptom je pojava blagog proljeva koji može pratiti bol u trbuhu i povraćanje.

Simptomi variraju od osobe do osobe tako da će neki ljudi imati tek slabije posljedice dok će druge uz proljev zahvatiti teška mučnina i veliki gubitak vode kroz dan. Prekomjerno izbacivanje vode iz tijela uzrokuje dehidraciju, gubitak elektrolita, kalija i kalcija, bolove u tijelu te opću slabost. Upravo zato je važno da se kolera pravodobno liječi. Ako sumnjate da ste se zarazili kolerom, obratite se liječniku čim prije.

Kako se kolera može liječiti?

Ako putujete u zemlju gdje postoji rizik od zaraze kolerom, najbolje je za početak poduzeti sve preporučene mjere opreza kako bi se zaraza u startu spriječila. Visoka razina osobne higijene izrazito je bitna stoga pripazite da redovito perete ruke. Preporučuje se konzumacija ekskluzivno flaširane ili prokuhane vode. Imajte na umu da se takva voda preporučuje čak i za pranje zubi kako ne bi došlo do zaraze.

Budući da je kolera uzrokovana bakterijom koja dovodi do velikog gubitka vode iz tijela, jedan od glavnih postupaka pri liječenju je nadoknada izgubljene vode. Voda se nadomještava oralno uz posebne otopine ili pak intravenozno uz infuzije. Uz nadomještanje vode, doktor će vam pripisati antibiotik koji će pomoći sa tretiranjem varijante bakterije s kojom ste se zarazili. Ako ste dovoljno rano krenuli s liječenjem, kolera se može zaustaviti kroz 48 sati no češće je trajanje od otprilike 2 tjedna. Upravo zato je bolje spriječiti nego liječiti kako biste mogli uživati na svom putu.

Tagovi: