Denzitometrija – što je i kako se radi

Denzitometrija - što je i kako se radi

Što je denzitometrija?

Denzitometrija kostiju ili osteodenzitometrija je medicinski test kojim se mjeri mineralna gustoća kostiju (BMD), odnosno količina kalcija u kostima. Ovo mjerenje izražava se u g/cm2. Mineralna gustoća kostiju raste do 20-30 godine života, ostaje konstantna do 40 godine života, prije nego što se nakon toga postupno smanjuje. Niska gustoća kostiju izvrstan je pokazatelj rizika od prijeloma, bilo da se radi o kompresiji kralješka ili prijelomu vrata bedrene kosti ili prijelomu neke druge kosti u tijelu.

Referentna metoda za procjenu kvalitete kosti naziva se dual-photon X-ray absorptiometry. Količina rendgenskih zraka koja se koristi za ovaj pregled je vrlo mala (tehničar se ne mora zaštiti iza stakla ili olovne pregače). Kost apsorbira fotone koji djelomično prolaze kroz nju. S druge strane kosti instaliran je fotonski detektor. Što je kost gušća, to manje fotona dospijeva do detektora. Znači, denzitometrija se temelji na mjerenju zračenja nakon prelaska kosti koje daje informaciju o njezinoj gustoći.

Denzitometrija i što uzrokuje manjak kalcija u kostima?

U prijašnjem odlomku ukratko je definirana denzitometrija, dok će se u ovom odlomku ukratko objasniti što dovodi do manjka kalcija u kostima. O hipokalcemiji govorimo kada je razina kalcija manja od 2,20 mmol/l krvi. Hipokalcemija može biti povezana s različitim čimbenicima. Menopauza uzrokuje pad estrogena, ženskih hormona, uzrokujući gubitak koštane mase. Nadalje, nedostatak vitamina D povezan s prehranom s niskim udjelom kalcija i nedostatkom izlaganja suncu dovodi do hipokalcemije.

Normalna razina kalcija rezultat je kombinacije kalcija, vitamina D i izlaganja suncu. Zatajenje bubrega također može uzrokovati povećanje izlučivanja kalcija mokraćom, zbog čega bubrezi manje mogu aktivirati vitamin D. Bubrezi zapravo proizvode hormone, enzime i vitamine neophodne za proizvodnju crvenih krvnih stanica te istovremeno reguliraju krvni tlak i razinu kalcija. Nedostatak kalcija očituje se različitim simptomima. Neki od simptoma koji ukazuju na manjak kalcija su: krhki nokti, gubitak kose, suha koža, bolovi u mišićima i zglobovima itd. Ako osjetite pojedine simptome otiđite kod doktora da vam se zakaže denzitometrija.

Denzitometrija i posljedice hipokalcemije.

Pravovremena denzitometrija omogućiti će vam pravovremeno liječenje nuspojava hipokalcemije. Posljedice hipokalcemije su raznovrsne. Nedostatak ili prehrana siromašna kalcijem može uzrokovati rizik za kosti kod odraslih s osteoporozom, ali i kod djece, uzrokujući rahitis. Osteoporoza je pretjerana krhkost kostura uzrokovana smanjenjem koštane mase i promjena kostiju čineći kost poroznom i lomljivom. Snaga kostiju proizlazi iz ravnoteže između dvije vrste koštanih stanica. Osteoblasti će učvrstiti kost dok će je osteoklasti oslabiti.

Genetski, prehrambeni i okolišni čimbenici također se moraju uzeti u obzir jer će oni odrediti koštani kapital stečen tijekom rasta tijekom djetinjstva, a zatim i gubitak koštane mase. Osteoporoza je patologija koja se često javlja kod žena u postmenopauzi. Ova faza života žene doživljava ovaj fenomen jer se koštana masa smanjuje s godinama, a hormoni padaju u tom trenutku. Ova bolest koja pogađa više žena nego muškaraca glavni je čimbenik rizika za prijelome kostiju poput vrata bedrene kosti, kralježaka i rebara ili zdjelice u slučaju pada. Denzitometrija koja se obavi na vrijeme uvelike će vam povećati šanse da smanjite posljedice hipokalcemije.


Tagovi: