Deksametazon tablete i injekcije – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Deksametazon tablete i injekcije - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Znate li što su deksametazon tablete i za što se koristi?

Nadbubrežna žlijezda je jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu. Radi se o maloj parnoj žlijezdi trokutastog oblika koja se nalazi na vrhu svakog bubrega. Njezina primarna funkcija je regulacija stresnog odgovora na način da luči kortizol i adrenalin, a također sudjeluje u regulaciji elektrolita u izvanstaničnoj tekućini tijela te sudjeluje u brojnim drugim procesima u tijelu. U određenim slučajevima može nažalost doći do prestanka njenog rada ili pak do otežanog rada što vodi do brojnih negativnih zdravstvenih posljedica te je nerijetko potrebna brza reakcija. Lijek koji će se u takvih slučajevima koristiti naziva se deksametazon.

Riječ je o lijeku koji će služiti za nadomjesno liječenje u situacijama kada nadbubrežna žlijezda ne izlučuje dovoljno hormona. Deksametazon se zbog svog protuupalnog i analgetskog djelovanja također preporučuje kod liječenja reumatskih i alergijskih te kožnih bolesti, kao i kod bolesti očiju i bolesti probavnih organa, a pomoći će i kod liječenja bolesti dišnog sustava, krvi i bubrega.

Evo što trebate znati za Deksametazon lijek

Deksametazon je sintetski kortikosteroid koji ima protuupalno i potiskujuće djelovanje na imunološki sustav. Ovaj lijek dolazi u dva oblika, kao otopina za injekciju i kao tableta. Otopina za injekciju ili infuziju će se koristiti samo u hitnim slučajevima kada nije moguće dati tabletu. Ova tableta se koristi prvenstveno za liječenje reumatskih, alergijskih i kožnih bolesti te raznih drugih bolesti jer njegovo djelovanje je široko primjenjivo. O tome najbolje govori i činjenica da se ovaj lijek uspješno koristio i kod liječenja bolesti COVID-19.

Ako smatrate da bi deksametazon imao pozitivne učinke na bolesti koje vi imati, krajnje ozbiljno treba napomenuti da ovaj lijek ne smijete kupovati sami već samo uz savjet i stručni nadzor liječnika. Isto tako, u svakom slučaju je preporučljivo pročitati uputu o lijeku prije uzimanja. Tako ćete saznati da ovaj lijek ne smijete uzimati kod infekcija koje su u neposrednoj blizi zgloba koji se liječi, kao i prilikom rupture tetive, bakterijskog artritisa itd.

Deksametazon lijek – nuspojave i iskustva

Kao i svaki lijek, tako i Deksametazon može voditi do određenih nuspojava. Npr. nakon uzimanja lijeka može doći do pojave vrućica, iscjetka iz nosa, glavobolja, omaglica, pospanosti, bolovima u mišićima, povraćanja, grčeva, oslabjelost, mršavljenja itd. Nadalje, ukoliko imate šećernu bolest, deksametazon može dovesti do pogoršanja bolesti. Naime, kod osoba s šećernom bolesti mora se redovito pratiti glukoza u krvi i mora se uzeti u obzir mogućnost povećane potrebe za lijekovima. Pod pomnim nadzorom moraju biti i bolesnici s jako visokim krvnim tlakom ili srčanim zatajenjem jer tada postoji rizik od pogoršanja.

Ako niste preboljeli ospice ili vodene kozice, tijekom uzimanja ovog lijeka pripazite da ne dođete u kontakt sa zaraženom osobom. Ukoliko vas zanimaju iskustva osoba koje su uzimale ovaj lijek, savjetujemo da istražite internet i pročitate forume u kojima pacijenti dijele savjete. Ipak, ne biste se smjeli voditi takvim recenzijama već isključivo mišljenjem vašeg liječnika. Ako vas pak zanima gdje možete nabaviti lijek, vaš osobni liječnik će vas uputiti na odgovarajuće mjesto.

Tagovi: