Dani su sve kraći. Znate li od kada su obavezna upaljena svijetla na autima i po danu? Od ovog datuma ih morate imati upaljena stalno.

Zanimljivosti

Dani su sve kraći. Znate li od kada su obavezna upaljena svijetla na autima i po danu? Od ovog datuma ih morate imati upaljena stalno.

Od 1. studenog obavezna dnevna svijetla

Ako na svome automobilu nemate dnevna svjetla, tada je potrebno upaliti kratka svijetla, i to u periodu od 1. studenog do 1. travnja. Hrvatska polako ulazi u hladniji period godine, što znači da se vidljivost na cestama smanjuje – osobito u kontinentalnim dijelovima. Navedeno itekako pogađa promet, što znači da dolazi vrijeme kada sva motorna vozila moraju imati upaljena svijetla radi bolje uočljivosti. Sukladno tome, kao i proteklih godina, obavezno upaljeno svijetlo kreče od 1. studenog i vrijedi do 1. travnja sljedeće godine.

Važno je napomenuti da obveza o dnevnom svijetlu nema veze s poklapanjem datuma prebacivanja zimskog računanja vremena. Da li ovo znači da se i gume mijenjaju u studenom? Ne. Obaveza paljenja dnevnih svjetala nema veze sa ostalom zimskom opremom na vozilu. Zakon nalaže kako se zimske gume stavljaju od 15.11 i obvezne su sve do 15.4. Ukoliko niste vješti u promjeni guma, tada Vam savjetujemo da svoji termin za mijenjanje rezervirate i mjesec dana unaprijed, jer dolazi sezona kada su vulkanizeri unaprijed bukirani.

Što su to dnevna svijetla na vozilima?

Sukladno navodima u Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu i na cestama, uređaj za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na svim vozilima i priključnim vozilima su dnevna svijetla. Dnevno svijetlo se opisuje kao uređaj koji označava vozilo, osvjetljava cestu i daje svjetlosnu signalizaciju drugim vozilima. Glavna svijetla se moraju upaliti samostalno kada dolazi do paljenja vozila, osim u slučaju ako je riječ o novom vozilu koje automatski uključuje dnevno osvjetljenje. U slučaju da ste zaboravili uključiti osvjetljenje, tada ćete se susresti sa kaznu od 300 kuna.

Način rada samih svjetala će varirati ovisno od auta i proizvođača. Danas pretežito prednjači LED osvjetljenje, iako ima i dosta automobila koji za dnevno osvjetljenje koriste zasebna svjetla. Dakle, ako na svome vozilu nemate ugrađeno dnevno osvjetljenje, tada u periodu od 1. studenog do 1. travnja morate imati upaljena kratka svjetla. Isto tako, dnevno osvjetljenje vrijedi samo za period dana, za noćnih vožnji potrebno je upaliti kratko osvjetljenje, ili dugo ako je riječ o smanjenoj vidljivosti.

Kako provjeriti svijetla na vozilu?

Da li možete sami provjeriti svoja svijetla na vozilu? Odgovor je da. Ukoliko nemate pomoć u blizini, a važno Vam je provjeriti Vaša svijetla, možete to učiniti. Jedan od načina je izlazak iz vozila kada želite provjeriti prednje osvjetljenje. Kada je riječ o stražnjem osvjetljenju, tada je bitno da se parkirate kod staklene površine koja će Vam reflektirati ponašanje stražnjeg osvjetljenja Isto možete učiniti i uz svjetliji zid. Osim reflektiranja, bitno je pogledati i u retrovizor i vidjeti kako se osvjetljenje ponaša kada pritisnete papučicu kočnice.

Važno je naglasiti i brigu o Vašim svjetlima. Uvijek pazite na čistoću kako bi bili vidljivi na cestama. Ukoliko Vam je far zamućen, tada je bitno napraviti poliranje. I dok je dnevno osvjetljenje na vozilima itekako korisno, stručnjaci smatraju kako ona kriju sigurnosni rizik. O čemu je zapravo riječ? Mnogi automobili sa uključenim dnevnim osvjetljenjem nemaju osvjetljenje straga. Kada je vidljivost po danu minimalna, ovo je svakako realan problem koji može dovesti do opasnih situacija. HAK nam preporučuje da budemo iznimno oprezni za zimskih uvjeta vožnji, i da smo uvijek svjesni svoje okoline. c

Tagovi: