Dan D – Bitka za Normandiju

Zanimljivosti

Dan D - bitka za Bitka za Normandiju

Dan D – operacije

Normandija je područje u Francuskoj koje je bilo područje desantnih i zračnih operacija koje su se dogodile 6. lipnja 1944. godine (koje je poznato pod imenom Dan D) kada se dogodila bitka za Normandiju i invazija na ovoj području u sklopu operacije Overlord u period Drugoga svjetskog rata. Pod kodnim nazivom Operacija Neptun i često nazivana Dan D, bila je to najveća morska invazija u povijesti. Operacija je započela oslobađanje Francuske i postavila temelje savezničke pobjede na Zapadnom frontu. Operacija Overlord bio je naziv koji je dodijeljen osnivanju velike lože na kontinentu.

Prva faza, amfibijska invazija i uspostavljanje sigurnog uporišta, dobila je kodni naziv Operacija Neptun. Kako bi stekli zračnu nadmoć potrebnu za uspješnu invaziju, saveznici su poduzeli kampanju bombardiranja (kodnog naziva Operacija Pointblank) koja je ciljala njemačku proizvodnju zrakoplova, opskrbu gorivom i zračne luke. Razrađene obmane, pod kodnim nazivom Operacija Bodyguard, poduzete su u mjesecima koji su prethodili invaziji kako bi se spriječilo Nijemce da saznaju vrijeme i mjesto invazije. Iskrcavanju su trebale prethoditi zračne operacije u blizini Caena na istočnom krilu kako bi se osigurali mostovi na rijeci Orne i sjeverno od Carentana na zapadnom boku. Amerikanci, koji su dobili zadatak da iskrcaju na plaži Utah i Omaha Beach, trebali su pokušati zauzeti Carentan i Saint-Lô prvog dana, zatim odsjeći poluotok Cotentin i na kraju zauzeti lučke objekte u Cherbourgu.

Britanci na Sword and Gold Beaches i Kanađani na Juno Beachu će zaštititi američki bok i pokušati uspostaviti aerodrome u blizini Caena prvog dana. Uspostavit će se siguran smještaj sa svim invazijskim snagama povezanim zajedno, s pokušajem zadržavanja cijelog teritorija sjeverno od Avranches-a- Falaise linija unutar prva tri tjedna.

Dan D – planiranje

Planiranje operacije za Dan D započelo je 1943. U mjesecima koji su prethodili invaziji, saveznici su proveli značajnu vojnu prijevaru, pod kodnim nazivom Operacija Bodyguard, kako bi doveli Nijemce u zabludu u pogledu datuma i mjesta glavnog iskrcavanja saveznika. Vrijeme na Dan D bilo je daleko od idealnog, a operacija je morala biti odgođena 24 sata. No, nije Adolf Hitler je postavio feldmaršala Erwina Rommela za zapovjedništvo njemačkih snaga i razvoj utvrda duž Atlantskog zida u očekivanju savezničke invazije.

Predsjednik SAD-a Franklin D. Roosevelt postavio je general-bojnika Dwighta D. Eisenhowera za zapovjedništvo savezničkih snaga. Amfibijskim iskrcavanjem prethodilo je opsežno zračno i pomorsko bombardiranje te zračni napad – iskrcavanje 24 000 američkih, britanskih i kanadskih zračnih snaga nešto poslije ponoći. Savezničke pješačke i oklopne divizije počele su se iskrcavati na obalu Francuske u 06: 30 sati. Ciljani dio od 50 milja (80 km) obale Normandije bio je podijeljen u pet sektora: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Snažni vjetrovi odnijeli su desantne letjelice istočno od predviđenih položaja, osobito u Utahu i Omahi.

Dan D – bitka za Normandiju

Kasnije u operaciju za Dan D su se muškarci iskrcali pod jakom vatrom s topovskih mjesta s pogledom na plaže, a obala je bila minirana i prekrivena preprekama poput drvenih kolčeva, metalnih tronošca i bodljikave žice, što je otežavalo i otežavalo rad timova za čišćenje plaža. Najveće žrtve bile su u Omahi, s njezinim visokim liticama. Kod Golda, Junoa i Sworda nekoliko je utvrđenih gradova očišćeno u borbama od kuće do kuće, a dva glavna mjesta za topove kod Golda su onesposobljena pomoću specijaliziranih tenkova.

Saveznici prvog dana nisu uspjeli ostvariti nijedan od svojih ciljeva. Carentan, Saint-Lô i Bayeux ostali su u njemačkim rukama, a Caen, glavni cilj, nije zauzet tek 21. srpnja. Samo dvije plaže (Juno i Gold) bile su spojene prvog dana, a svih pet plaža spojeno je tek 12. lipnja. No, u sklopu operacije su uspjeli stvoriti uporište koje se širilo tokom nekoliko mjeseci. Njemačke žrtve na Dan D procjenjuju se na 4.000 do 9.000 ljudi. Dokumentirane su savezničke žrtve za najmanje 10.000, s 4.414 potvrđenih mrtvih. Muzeji, spomen obilježja i ratna groblja na tom području danas ugošćuju mnoge posjetitelje svake godine.

Tagovi: